We are hiring!

Forum (97955 berichten)

Populaire forums

Overige forums

Nieuws > WAARSCHUWING VOOR OPLICHTING !!

85 berichten

john-zegelaar 111 berichten

Enige tijd geleden kwam via CATAWIKI een bestelling bij mij binnen uit Engeland. De betaling geschiedde via PAYPAL. Het te betalen bedrag was ca. £ 32 en er werd meteen £ 40 overgemaakt zonder dat zelfs de factuur was verzonden. £8 teruggestort en leuke klant denk je dan. Het wordt nog leuker als binnen 3 weken er weer een order komt ditmaal van £ 43.

En ook nu weer vlotte betaling. Prettige communicatie en goede feedback ontvangen. Zulke klanten wil je wel hebben. 1 maand later weer een hele mooie order ditmaal £ 130 Zegels bij elkaar gezocht en snel verzonden want de betaling was ook dit keer weer onmiddellijk overgemaakt. En dan gebeurt het.

Je krijgt bericht van Paypal dat jouw goede klant de betaling terug claimt omdat de zending nooit aangekomen is. Paypal boekt hangende het onderzoek het bedrag weer van je rekening af en verzoekt je aan te tonen dat de zending wel degelijk verzonden is. EN DAT KUN JE NIET.

Het eindresultaat is dat je en de zegels en je geld kwijt bent.

Vorige maand kreeg ik een order uit Rusland. Attent geworden, eerst nagekeken wat de achtergronden van deze klant waren en een collega-verkoper bij CATAWIKI die al zaken met hem deed, gevraagd hoe e.e.a. was verlopen. Er waren geen problemen dus € 15 aan postzegels voor verzending klaargemaakt en de factuur verzonden. Nog dezelfde dag een aanvullende order gekregen van € 8 kon mee met dezelfde zending. Betaling snel en correct.

Na 14 dagen gemaild waarom geen feedback. Antwoord zending nog niet ontvangen maar wel weer een nieuwe order. Gisteren bericht van PAYPAL wederom een claim voor een niet ontvangen zendingen. En daar gaan we weer.

Op hetzelfde moment een email van de collega-verkoper dat ook hij een claim heeft gekregen van onze Russische vriend.

De betrokken klanten zijn:

Gary Benson - ruthmadcow@aol.com

Alexey Krasilnikov - astromate@mail.ru

 

Ik heb besloten nog uitsluitend aangetekende zendingen te versturen tot een maximaal bedrag van € 50 dan ben je als verkoper verzekerd dat je een "zoekgeraakte" zending vergoed krijgt.

 

Heren verkopers let op want deze "goede klanten" kunnen je heel wat narigheid bezorgen.

Indien er soortgelijke voorvallen zijn geweest gaarne melding in het forum en gewoon met naam en toenaam.

 
Morits 2,809 berichten

tsja, gewoon geen betalingen via PayPal ontvangen, hier staat PayPal om bekend. Je hoeft alleen maar tegen PayPal te zeggen dat je iets niet hebt ontvangen zonder dat je dat hoeft aan te tonen...heel vreemd eigenlijk. Je hebt dan geen poot om op te staan. En als je dan tegen de koper zegt dat je alleen aangetekend wilt verzenden en dat dat dan ook hun kosten zijn dan trekken ze zich terug...dilemma alom...

 
RobAmse 386 berichten

Ik ben de collega-verkoper en heb hetzelfde probleem met

Alexey Krassilnikoff   Gebruikersnaam: drawnbrown 

voor een totaal bedrag van €. 39,00.

De handelswijze is opdezelfde manier gegaan.

Eerst 2 kleine bestellingen en dan een grotere welke niet aankomt.

Ga ook alleen maar aangetekend versturen als betaling via paypal binnenkomt

en dan ook nog tot max. €. 50,00.

 
postmaster Catalogus beheerder 392 berichten

Dit is natuurlijk funest voor verkoop naar het buitenland. Is er niet een afspraak te maken tussen Catawiki en Paypal dat betalingen niet zomaar kunnen worden teruggevorderd?

 
015steef500 543 berichten

Als iemand je wilt oplichten en via paypal betaald dan heeft aangetekend versturen totaal geen zin

Hij claimt dan gewoon bij paypal dat de inhoud niet aan beschrijving voldoet en paypal geeft een koper in dat geval ALTIJD gelijk en zorgt ervoor dat de koper zijn geld terug krijgt onder de voorwaarde dat hij het gekochte terugstuurd maar paypal controleert niet wat de koper terugstuurd 

Dus als de koper de inhoud van zijn klikobak terugstuurd dan heb je bij paypal geen poot om op te staan want het verzendbewijs wat de koper heeft is voor paypal voldoende voor geldteruggave

De kopers bescherming is via paypal vele malen beter dan de verkopersbescherming(volgens redelijk veel verkopers 0)

 
Zwendel 1,579 berichten

Je moet jezelf afvragen of je wel buiten de EU (met Paypal) wil verkopen. Laat dat aan professionele handelaren over. Binnen de meeste EU landen kan je met IBAN werken.

 
Collectioneur Moderator 1,022 berichten

PayPal is een veel te duur op Amerikaanse leest gebaseerd betaalsysteem. Dit en het niet beschermen van de verkopers is nu juist de reden dat ik weiger om betalingen via PayPal te ontvangen.
Al mijn buitenlandse klanten maken het geld via een normale internetoverboeking naar me over, m.b.v. IBAN en BIC. Het scheelt me misschien een paar bestellingen, maar in ieder geval veel minder trammelant en bespaart op betaalkosten.

 
fazerco 1,869 berichten

.

 
rikMooren Moderator 1,522 berichten

Btw, verkoperoplichting.... 1914345

Zo te zien is deze verkoper nog niet zo lang actief op Catawiki.

Misschien een berichtje van Rene om het een en ander recht te zetten?

 
Sinbad-de-Zeema 1,901 berichten

Heb 1.000den verkopen gedaan via E-bay en Marktplaats, ging altijd goed behalve naar Italie, ben gaan opletten maar veel verkoper op (duitse) E-bay zeggen verkoop aan heel europa behalve Italie, mmmmmmmm,

Werk zelf bij een groot transport bedrijf / exporteur die zendingen doet in heel de wereld, uit ervaring op mijn werk, nooit naar Rusland, Witrusland, Ukraine en Kazachstan, douane maakt alles open wat niet van grote bedrijven komt, ze vreten zelfs de dropsleutels op die je hebt verstuurd.

Misschien is Alexey Krasilnikov  helemaal geen oplichter, maar heeft de douane zijn zendingen wel thuis

Wij kleine handelaartjes zijn in het voormalige Rusland een temakkelijk prooi, en je kunt (werkelijk) niets ertegen doen, kansloos, vraag maar aan kleine ondernemers die geprobeert hebben daar zaken te doen, je moet hele diepe zakken hebben.

Ik zou een bestelling uit Rusland/Ukraine weigeren, en een uit Italie zenuwachtig worden

 
pegag Catalogus beheerder 2,137 berichten

Postzegels naar Italie is sowieso een probleem.

Dus voordat de de Italiaanse post de kans krijgt om het pakket kwijt te maken is het meestal al ingepikt door de Italiaanse Douane.

 
Sinbad-de-Zeema 1,901 berichten

Pegas,

Italie zit in de Euro dus wij zouden er denk ik niets mee temaken moeten hebben (vrij verkeer van mensen en goederen dus zouden ze er nooit achter moeten kunnen komen, of de postbode pikt of de Italiaanse ontvangers liegen, of  ze doen het allebei, maar zowel de paus, de Mafia als Berlusconi  komen er vandaan dat zegt wel genoeg, maar ga voor de grap op de Duitse E-bay kijken bij munten en postzegelhandelaren je schrikt hoeveel er weigeren naar Italie te sturen

 
Rene Catawiki Team 3,698 berichten

@john-zegelaar en robamse,

Erg vervelend zeg. Ik heb wel ingangen bij PayPal en zal morgen deze twee gevallen aan ze voorleggen. Voor zover ik weet werkt het zo dat als je een verzendbewijs hebt, PayPal ontvangen geld niet afboekt als een pakket niet aankomt. Dus dat is belangrijk. En als het goed is wordt er onderzoek gedaan naar de koper als deze reclameert over de conditie van het geleverde. Ik kom er z.s.m. op terug.

 
baronselderie-5 1,013 berichten

Lees dan gelijk even allen berichten over Paypal Bij Ebay.de

Pay-Pal en Ebay zijn namelijk een het zelfde en Pay-Pal is geen Bank!!!!

Maar in de begin jaren het betaalsysteem van Ebay dat groter gegroeid is

Ik verkoop al Jaren niet meer naar Italie verkocht daar jaren geleden maar na einige nare ervaringen nooit meer

Je kunt Pay-Pal bewijzen voor-legen wat je wilt in 99,9% is zowel je artikel als je geld weg.

Ik doe het nu zo dat zodra iemand met Pay-Pal betaaldt heeft dan haal ik gelijk mijn Pay-Pal konto leeg kunnen ze niets terug boeken dat lukt alleen dan als je Pay-Pal Rekening aan je Bank Rekening is gekoppelt is het aan je Crediet kaart gekoppelt wordt het lastiger

 
pegag Catalogus beheerder 2,137 berichten

@Sinbad

Het wiegje van Joseph Ratzinger stond niet in Italië hoor. En ook op dit moment is hij denk ik offficieel niet "uit Italië", maar "uit Vaticaanstad". ;-)

En jij weet wel dat Italie in de euro zit (for the time being) maar voor de gemiddelde Italiaanse douanebeambte is dat allemaal veel te lastig om te onthouden, al die verschillen dus bij twijfel neemt ie de spullen toch mee naar huis om er daar nog eens rustig over na te denken.

 
baronselderie-5 1,013 berichten

http://testberichte.ebay.de/Wissenswerte-ueber-Paypal?ugid=10000000002752681 

 
johan1614 233 berichten

Dat maakt het systeem wel lastig, als paypal zo misbruikt wordt door sommigen.

Het lijkt mij toch dat een verzendbewijs genoeg moet zijn als bewijs van een verkoper?

Ik heb tot nu toe, nog geen problemen ondervonden met betalingen via paypal.

Nu heb ik ook pas 2x deze hoeven gebruiken, maar toch, het is niet prettig als je en je spullen en je geld kwijt bent.

Hopelijk komt er snel een reactie van Rene hoe de werkwijze van paypal precies is in zo'n geval, anders is het verkopen aan sommige landen gelijk over, dan waag ik dat risico ook niet meer.

 
Boekenmagazijn 3,105 berichten

Uit de Gebruikersovereenkomst voor PayPal-services (waar iedereen altijd blindelings mee akkoord gaat):

Wat zijn de vereisten om in aanmerking te komen voor PayPal-verkopersbescherming?

Om hiervoor in aanmerking te komen, dient u aan alle onderstaande vereisten te voldoen:

  1. Het object moet via eBay zijn gekocht
 
015steef500 543 berichten

Paypal is een tijdje geleden bij radar op tv aan bod geweest en kwam er op het punt van verkopersbescherming tegen oplichtng slecht vanaf

Op het forum van radar staan aardig wat verschillende voorbeelden van verkopers die er flink bij ingeschoten zijn na betaling via paypal bij bestellingen uit het buitenland

 
johan1614 233 berichten

Het verzendbewijs van tnt (track&trace) daar staat altijd postcode en huisnummer op.

En via de site kun je de code controleren, en zien of het afgeleverd is.

Als daar de status "afgeleverd" staat, lijkt mij dat toch voldoende bewijs?

 
johan1614 233 berichten

Dat is wel vreemd dat paypal bij alleen verkopersbescherming geeft als het via ebay gekocht is.

Je zou toch zeggen dat voor elke verkoop dezelfde regels (zouden) moeten gelden?

 
Boekenmagazijn 3,105 berichten

De voorwaarde geldt voor de verkopersbescherming, niet voor de kopersbescherming. Zie daarvoor Art. 13.2.

PayPal is van eBay. Marktplaats.nl ook, dus hebben verkopers op MP iets meer bescherming. (Zo is onder de 200 euro alleen een verzendbewijs nodig, geen ontvangstbewijs.)

 
johan1614 233 berichten

Boekenmagazijn:

 

Ja ik las het, ik heb mijn bericht aangepast, en in die tijd reageerde jij ook zie ik.

toch bedankt voor de info!

 
Sinbad-de-Zeema 1,901 berichten

@ Johan1614,

Het verzendbewijs van tnt (track&trace) daar staat altijd postcode en huisnummer op.

En via de site kun je de code controleren, en zien of het afgeleverd is.

Als daar de status "afgeleverd" staat, lijkt mij dat toch voldoende bewijs?

Ik werk als Claims-Expert bij een grote logestiek bedrijf, ik handel schadeclaims af voor beschadigde en vermiste zendigen via de AVC (binnen Nederland), CMR (internationaal wegtransport) en het verdrag van Montereal (Internationaal luchttransport) en ik kan als 'specialist' zeggen dat dat 'helaas' niet waar is evenals het niet hebben van de status 'afgeleverd' niet het bewijs van niet afleveren is. Zo simpel zijn de 'internationale' transportwetten niet.

 
johan1614 233 berichten

Sinbad:

Als de status "afgeleverd" is,

Dan is het toch duidelijk dat de zending is aangekomen? of zie ik dat verkeerd?

 
Boekenmagazijn 3,105 berichten

Een pakketje voor mij werd gisteren bij de buren afgegeven. Als ik geen vriendelijke buurvrouw had gehad was die zending wel ‘afgeleverd’ maar niet bij mij aangekomen.

 
Sinbad-de-Zeema 1,901 berichten

@Johan1614,

Als dat zo simpel was zouden ik en mij collega's niet bestaan, transportverzekeringen goedkoper zijn en rechtbanken minder werk hebben ;-)

In de praktijk zijn er 10-tallen verschillende redenen die het tegendeel bewijzen zo ook rechtzaken hier en in het buitenland, enkel voorbeelden (wil niet juridisch te diep gaan op het forum)

1) Iemand heeft zich voorgedaan als de ontvanger en getekend

2) Die inhoud zat niet meer in de verpakking

3) De koerier/postbode heeft de handtekening vervalst

4) de verzender heeft er zelf een baksteen in gestopt ipv een Rolex

5) de verzender heeft 'expres' een beschadigd product verstuurd om vervolgens de transporteur de schuld te geven

enz enz enz 

Als de status "afgeleverd" is,

Dan is het toch duidelijk dat de zending is aangekomen? of zie ik dat verkeerd?  

Nee, heb bewijst uiteindelijk alleen dat de verzender 'iets' heeft verstuurd (kan dus ook een pak krantensnippers zijn ipv postzegels) (daarom is een transporteur uiteindelijk beperkt aansprakelijk op bassis van gewicht, niet waarde van het verzonden artiekel naar 'let op' de verzender niet de ontvanger, naar de ontvanger is de verzender aansprakelijk voor de waarde van het product. Dit is wel belangrijk om te weten.)

 
bobbers 1 bericht

Hoi,

ik ben nieuw hier in moet zeggen dat ik schrik van wat ik hier lees.

Ik verkoop af en toe wat via marktplaats ed en heb tot nog toe nooit problemen gehad. Anderzijds zie ik hier wel dingen gebeuren die je dus niet kunt voorkomen. In feite moeten de kopers het zelf op komen halen, anders heb je geen poot om op te staan.

 

Misschien dat de europese politici zich eens nuttig kunnen maken en gaan zorgen voor een goede bescherming naar beide kanten (koper EN verkoper).

Ik ga me in ieder geval eens beraden of ik m'n verzameling maar weer op zolder opberg, dan is die in iedergeval verzekerd, tot m'n verzekeringsmaatschappij me weer een poot uitdraait :(

 
Sinbad-de-Zeema 1,901 berichten

Hoi Bobbers,

Schikken hoeft niet hoor, zoals je zelf aan aangeeft (en ikzelf naar 1000den transactie's) ook ervaar is dat het (bijna) altijd goed gaat, de cijfers geven aan dat bij alle grote transporteurs inc PostNL 99,6 % goed gaat de overige 0,4% raakt beschadigd, kwijt of is zeer ernstig vertraagd dat is dus 1 op de 200 zendingen, de kans op een zeer ernstig ongeluk als je met de auto 200 x naar Zuid-frankrijk op vakantie gaat is vele male hoger, niemand gaat toch met angst en beven op vakantie???

Fraude door een koper heb ik nog nooit meegemaakt maar ook dat is een heel laag percentage, gewoon geen zaken doen met Italie, Ukraine en Rusland

Niemand gaat een post plaaten op het forum 'ik heb al 217 x een goede transactie gedaan', als het fout gaat krijg je de klachten het gaat dus 99,6% keer goed, dat is heeel hoog, een chirurg met deze score zou een lintje verdienen ;-)

Ik ga me in ieder geval eens beraden of ik m'n verzameling maar weer op zolder opberg, dan is die in iedergeval verzekerd, tot m'n verzekeringsmaatschappij me weer een poot uitdraait :(

Ehhhhh, ik zou zeggen lees de kleine lettertjes, ik persoonlijk ken geen inboelverzekering die de schade aan verzamelingen zomaar dekt, dat moet speciaal zijn aangegeven en getaxeerd zijn door een door de verzekering erkende taxeteur....

En nog een keer voor de cijfertjes als ik 99 x een koopje heb op internet en 1 x berogen, heb ik de 1 keer bedrogen zijn toch meer dan ruimschoots terug verdient met de 99 koopjes,

You lose some, You win some, het hoort erbij, net als een gescheurde enkelband bij zaalvoetbal, het kan gebeuren alleen jezelf opsluiten en al je spulletjes op zolder stoppen is veiliger (maar is het ook leuker????)

 
Jilles Catalogus beheerder 2,036 berichten

Ehhhhh, ik zou zeggen lees de kleine lettertjes, ik persoonlijk ken geen inboelverzekering die de schade aan verzamelingen zomaar dekt, dat moet speciaal zijn aangegeven en getaxeerd zijn door een door de verzekering erkende taxeteur....

Heb ik voor mijn verzameling een keer laten doen. Lijst opgemaakt met handtekening van erkende taxateur. Werd toen wel geaccepteerd.

De excel-uitdraai van Catawiki is dan een goede leidraad.

Reageer op onderwerp