We are hiring!

Forum (96302 berichten)

Populaire forums

Overige forums

Suggesties voor de site > belasting

18 berichten

vietmark 1 bericht

Ik ben een nieuwe verkoper , niet alleen op Catawiki, maar überhaupt. Van BTW en dergelijke heb ik weinig kaas gegeten. Ik heb eigenlijk ook geen idee hoe de belastingdienst omgaat met sites als Catawiki. Is het niet mogelijk om ergens op deze site een BTW en belastinghoofdstuk te zetten. En dan liefst eentje voor dummies, zoals ik. Of een forum waar mensen vragen kunnen stellen.

 
JozefK 1,572 berichten

Het forum om vragen te stellen hebt u reeds gevonden. Nu nog wachten op iemand die de antwoorden weet.

Succes.

 
johan1614 233 berichten

Verkoop je als particulier of als bedrijf?
 

1: Als particulier heb je niks te maken met btw, en hoef je dus ook niks uit te zoeken.
 


2: verkoop je als bedrijf? Dan weet en ken je de regels optimaal. (hoop ik) anders krijg je de grootste ellende bij controle. Maar ieder bedrijf weet en kent de btw regels, dus als jij bedrijfsmatig verkoop ben je op de hoogte.
Immers: zonder kennis van de btw is het onmogelijk om een bedrijf te hebben.

 
Mr-Wiki 84 berichten

Uitleg van de belastingdienst:

Ondernemer voor de inkomstenbelasting:

Verkoopt u online goederen of diensten? En kunt u hieruit winst verwachten? Dan is er sprake van inkomsten en bent u mogelijk ondernemer voor de inkomstenbelasting.

Hangt ten eerste af van je situatie, heb je een uitkering of zoiets dan heb je heel andere regels.

Verkoop je af en toe een boekje dan hoef je geen problemen te verwachten maar zodra je winst gaat maken dan heb je kans op vragen van de belastingdienst.

In Nederland gebruikt de Belastingdienst al sinds 2005 een webspider, genaamd Xenon, die het web afzoekt en pagina's downloadt. De spider is vooral bedoeld om niet-ingeschreven ondernemers te betrappen op belastingfraude.

Ook in Belgie is de belastingdienst internet aan het uitspitten over wat er de afgelopen jaren aan strips etc is verkocht via ebay etc en die verkopers moeten daar verantwoording over afleggen.

Het Belgian Internet Service Centre, een project van de Bijzondere Belastingsinspectie, beschikt volgens De Morgen over 'software met een krachtige zoekfunctie' die het internet scant naar de telefoonnummers van bepaalde internethandelaars. Zo kunnen verkopers die onder verschillende nicknames werken op verschillende websites worden gevonden. Ook worden afbeeldingen van items op de verschillende verkoopsites gevonden met 'image recognition'-software. De fiscus zoekt zo naar verkoopgegevens en vergelijkt deze met de belastingaangifte om te zien of er fraude in het spel is.criterium is echter ook de regelmaat van transacties.

 

 

 
youngpower 2 berichten

Ik heb zojuist de belastingdienst gebeld over dit onderwerp.

Er bestaat geen wettelijk maximum in Nederland.

Artikelen uit de eigen verzameling mogen vrij worden aangeboden.

Als artikelen zijn gekocht om met winst oogmerk te worden geveild, moet dit worden opgegeven aan de belastingdienst, omdat dit word aangemekt als "bedrijfsmatig".

Dan moet je er rekening mee houden dat je een flinke administratie bij moet gaan houden !

Er hoeft over 2e hands artikelen geen BTW afgedragen te worden.

Ik weet uiteraard niet hoe de Belgische fiscus hierin staat, misschien dat een onzer zuiderburen de Belgische belastingdienst hiervoor kan benaderen !

 
puurveensboeken 1,162 berichten

vout  als bedrijfsmatig moetje over 2e handsgoederen 6% btw betalen

 

van de winst

 
youngpower 2 berichten

Ik sprak als particuliere verkoper, bedrijfsmatige verkopers weten de regels reeds.

 
sral 29 berichten

Pas wel op, je bent veel eerder ondernemer voor de BTW dan voor de inkomstenbelasting.

Weliswaar is er de KOR (Kleine Ondernemers Regeling), maar als je fors en fanatiek je verzameling opdoekt, kun je daar toch nog wel eens uit lopen.

Ik denk dat iedereen zelf eens rustig met de Belastingtelefoon moet bellen als je regelmatig gaat aanbieden. 

 
Ratchaneewan 1 bericht

Vanaf hoeveel plaatsingen ben je een proffesionele verkoper? Zie er namelijk veel dezelfde namen wekelijks terugkomen.

 Je kan dan toch niet meer spreken van een partikuliere verkoper.. Dan ben je in mijn ogen (en belastingen)  bedrijfsmatig bezig.

Dit is oneerlijke concurentie voor de mensen die WEL in orde zijn met de wettelijke romslomp.

Er zou een bepaling moeten komen dat je als prive verkoper slechts 12 items per jaar kan plaatsen, plaats je er meer dan heb je een kvk nodig en btw nummer. Kan makkelijk gecontroleerd worden want je moet je ID kaart per mail sturen als je verkoper wilt worden op Catawiki en IP adres is dan ook bekent.

 

 
Boekenmagazijn 3,042 berichten

Catawiki, ’s werelds grootste catalogus & veilinghuis voor handelaren.

:-|

 
lordernie 773 berichten

In België heb je dan weer andere regels, als je echt winst maakt dan moet je die aangeven. Voor iemand die dingen uit eigen verzameling verkoopt is dat niet een probleem en voor de anderen meestal ook niet.

Je moet maar de wekelijkse rommelmarkten in België eens bezoeken, dan kom je gegarandeerd steeds dezlfde verkopers tegen. Die doen het al jaren en de meeste doen het als prive-initiatief

 

 
kunstliefde 4 berichten De vragen en anwoorden hierboven zijn net als dat je auto kapot is en dat je ervoor kiest om hetzelf te doen. In plaats van de rekening van een goede garage te betalen.Een ieder die regelmatig iets koopt en doorverkoopt, weet eigenlijk wel hoe t zit maar wil het eigenlijk niet horen...
 
kunstliefde 4 berichten Ondernemerschap is al moeilijk, laat staan de Omzetbelasting en marge - goederen en internationaal zaken doen. Is het goed verstuurd of opgehaald. Wanneer is iets verkocht? Als je geld krijgt van Catawiki, einde veiling of als het verstuurd - opgehaald is?Zomaar wat vragen die zo veel verschil kunnen maken... Ben je hobbyist of exporteur van marge - goederen???
 
lordernie 773 berichten

ik zelf ben boekhouder ;)

 
kunstliefde 4 berichten Klasse, ik ook plus 20 jaar belasting adviseur. Dan zul je er goed in thuis zijn....
 
lordernie 773 berichten

Minder dan je denkt,want ik ben gespecialiseerd in forfait landbouw 

 
kunstliefde 4 berichten Ohhh maar dat is ook een mooie specialisatie toch...Net zo moeilijk als exporteren van 2e hands goederen.
 
lordernie 773 berichten

in forfait landbouw moet er steeds btw betaald worden bij import en export, dus zat gemakkelijk

Reageer op onderwerp