We are hiring!

Forum (96121 berichten)

Populaire forums

Overige forums

Afspraken over toevoegen gegevens > De of onzin van stickeraanbiedingen

35 berichten

BigBadWolf Catalogus beheerder 441 berichten

Ik ben toch wel benieuwd hoe jullie erover denken.
Kwam zojuist een uitgave van Fanny & Co tegen waarbij een album is toegevoegd als nieuw item.
Het gaat hier alleen om een sticker die op het bestaande album is geplakt omdat de uitgever de serie in de dump wilde gooien, danwel wilde promoten.
Naar mijn idee is dit databasevervuiling die niets toevoegd aan het oorspronkelijke album. Ik ben dan ook van mening dat dit soort uitgaven niet door de beheerders goedgekeurd mogen worden.
Als het voorkomt dat het als uitgave “bekendgemaakt” moet worden, dan lijkt mij een opmerking bij het oorspronkelijke album meer op zijn plaats dan een nieuw item toevoegen. Het is immers geen nieuwe uitgave.
Het item in kwestie is http://www.catawiki.nl/catalogus/De-zes-sterren…, maar ik ben er vrij zeker van dat er meer van dit soort uitwassen voorkomen.

 
even1975 Catalogus beheerder 227 berichten

Denk er ook zo over
Heb al enkele albums van talent gevonden met als extras een losse prent. Denk dat er eerder moet gekozen worden om de prent als item in te voegen zonder het album te vermelden daar het album onveranderd is.
Of suske en wiske albums met gadgets zijn ook zoiets.

 
Arco Catalogus manager 8,649 berichten

Als ik René goed begrepen heb zijn er verzamelaars die juist albums met stickers en gadgets verzamelen. Voor hen is dit dus waardevol.
Maar ik zal het op het lijstje discussiepunten (laten) zetten.

 
Jilles Catalogus beheerder 2,023 berichten

Als de losse prent of wikkel of folder of sticker of gadget bij de eerste uitgave zit, heeft het vermelden – mijns inziens – waarde. Gebruik daar afbeelding 3 voor en vermeld bij “bijzonderheden” de bijzonderheden, maar liever niet als los item tussen de boeken. dan graag bij de curiosa. Losse items zoals “ex libris” ook graag naar curiosa

 
Rene Catawiki Team 3,698 berichten

Ik kan met de oplossing van Jilles ook wel leven hoor. Ik meende dat er wel verzamelaars zijn die alle varianten verzamelen. Deze staat ook al sinds het begin bij de Lombard collectie. Maar als het storend is voor anderen, en dat is het zo te zien, dan moet het inderdaad niet.

 
Experiment626 Catalogus beheerder 194 berichten

Deze herdruk is voorzien van een bijlage, die samen met het album verpakt zit in een speciale, bedrukte plasticfolie. Deze herdruk is/was ook zonder deze bijlage te koop.
linkje
Andere uitgave? Neen, het gaat uiteindelijk om dezelfde herdruk.
Ander verzamelitem? Ja, aangezien ik de 20 albums die op deze manier mét kwartet zijn uitgebracht toch ook in mijn verzameling heb zitten.

 
Rene Catawiki Team 3,698 berichten

Hoi Experiment626,
Kun je aangeven wat voor jou het criterium is om dergelijke uitgaven wel of niet in je verzameling op te nemen? Misschien kunnen we dat hanteren op de site. Of zou je ook kunnen leven met het als curiosa opnemen van die kwartetten.
René

 
even1975 Catalogus beheerder 227 berichten

zou het niet aangewezen zijn dit als curiosa “kwartet” op te nemen met als 2de afbeelding het album verpakt in de folie met telkens een “nr toevoeging” voor ieder album dat mee verpakt is.
De grote vraag zal komen wat we zullen doen met promoties waar meerdere albums samen verpakt worden. Zie de “dupuis promo uitgave”
Ook zie ik een probleem met stickers, kan door een winkelier gebeuren als een promo actie.
Waar een item thuis hoort zal meer bepaald afhangen van de verzameldoelstelling.
Vb het kwartet is het te verzamelen item niet het album. dus onder curiosa (zal men niet zoeken onder kwartet om te weten welke albums er bij het item zat? En zal men dan niet liever zien welke mogelijke albums er bij het kwartet verpakt waren?)
vb 2 wikkels bij album lombard is het album die primeert (iedereen zoekt naar het album en lijkt me daar nuttig om te weten dat er oorspronkelijk een wikkel was)
steven

 
Clemi 190 berichten

Nieuw op de site en een ongeopende versie van Guust en de philips batterijen bleek niet gewenst inderdaad – terwijl er in de huidige opzet geen ruimte meer is om de variant toe te voegen (3e foto terecht al gebruikt voor een van de kaarten). Maar het zal wel aan mijn persoonlijke binding met dit soort items liggen dat ik het belangrijk genoeg vind om te vermelden in een catalogus… ;-))
(voor item zie http://www.catawiki.nl/catalogus/Guust-en-de-ph…)

 
alkyoto 71 berichten

Hoi Clemi,
Je kunt natuurlijk deze en andere 4 kaarten bij de curiosa kwijt, en als je dan een verwijzing maakt in de inhouds omschrijving bij dit stripitem, dan is dat ook gedekt lijkt me toch?
Alkyoto

 
Arco Catalogus manager 8,649 berichten

Ik had dat Guust-item afgekeurd, uiteraard met toelichting.
Het item zat er al in.
En het gaat me wat ver om verschil te maken tussen ongeopende en geopende items. Dat is gewoon hetzelfde item, geen variant.
Dat je eigen exemplaar ongeopend is, kan je kwijt bij de notities in je shop of verzameling, zoals je het ook daar kunt noteren als je een album met opdracht of tekening bezit. Daar kan je eventueel ook drie extra afbeeldingen plaatsen.
Dus je kan het helemaal aanpassen aan je eigen situatie, me dunkt.

 
Experiment626 Catalogus beheerder 194 berichten

Ik heb er geen probleem mee dat er van één uitgave 2 versies worden opgenomen; ééntje met en ééntje zonder sticker dan.
Indien er voor gekozen wordt om bijlagen bij curiosa te stoppen, geen probleem mits dit consequent gebeurd.
Dan moet bijvoorbeeld deze bijlage ook als apart curiosa besproken worden, bijvoorbeeld:
linkje

 
Experiment626 Catalogus beheerder 194 berichten

Als echt puur het criteria gebruikt wordt van: “1 catawiki-nummer per uitgave”, dan moeten bijvoorbeeld ook luxe-albums waarvan enkel het soort nummering verschillend is, ook niet apart opgenomen worden.
Zo heb ik bijvoorbeeld van één en dezelfde uitgave 3 verschillende versies waarbij enkel de nummering (die achteraf met de hand is aangebracht door de uitgeverij) verschillend is. Gewone luxe, medewerkersexemplaar en auteursexemplaar. Invoeren als 1 uitgave of als 3?
Wat dat Guust-item betreft, dat gaat me inderdaad ook wat te ver. Dat is idd iets die je opneemt in je eigen notities en is gewoon een maat voor de staat waarin je album zich bevindt.
Ik wil maar zeggen (ivm Kiekeboe-sticker): 2 varianten met een duidelijk verwijzing naar elkaar. Ik zie eerlijk gezegd echt het probleem niet waarom dat niet zou mogen…

 
Clemi 190 berichten

Dank voor de reactie iedereen – lijkt me duidelijk!

 
BigBadWolf Catalogus beheerder 441 berichten

Ik heb blijkbaar nogal wat losgemaakt met mijn opmerking.
Als verzamelaar besef ik ook echt wel dat er mensen zijn die van een uitgave alle verschillende varianten willen verzamelen, maar waarom ik deze discussie heb aangezet is om aan te geven dat in mijn beleving een sticker die later op een album wordt geplakt om de verkoop te stimuleren o.i.d. het item géén nieuwe uitgave maakt.
Volgens mij is het idee achter de Catawiki om een zo compleet mogelijk overzicht te maken van wat er ververschenen is, eventuele toevoegingen in de vorm van sticker, folders, etc. kunnen volgens mij prima bij de opmerkingen staan. Dat voorkomt ook dat nieuwe verzamelaars/een nieuw item voor een verzamelaar op een gegeven moment niet meer weet wat hij nu eigelijk gekocht heeft. Het maakt het dus niet duidelijke om hetzelfde item steeds opnieuw op te voeren als nieuw wanneer er iets wordt bijgevoegd.
De beste oplossing is naar mijn mening nog steeds gebruik maken van het opmerkingenveld.

 
timmer Catalogus beheerder 9 berichten

Wellicht een overbodige opmerking of vraag: is het mogelijk onder een item van dezelfde titel/uitgever een extra niveau op te nemen voor varianten, bijlagen en promoverpakking. Hiermee kan ook worden voorkomen dat voor iedere druk van een strip een nieuw (hoofd)-item wordt aangelegd.

 
Experiment626 Catalogus beheerder 194 berichten

@BigBadWolf:
Ik dacht dat de “nr. toevoeging” hiervoor in het leven geroepen was. Om een zelfde uitgave, doch andere versie te kunnen bespreken.
Ik pleit dus voor het behoud van het album met sticker als apart item.
Ik illustreer dit even met twee voorbeeldjes:
1) Toen het 200ste album van de rode ridder uitkwam, werden deze albums voorzien van een speciale RR-sticker op de voorkaft. Deze stickers kregen de winkeliers meegeleverd met hun bestelling van dit album. Aan hen dus om dit er zelf nog op te kleven. Dit werd heel goed opgevolgd door de winkeliers, zo goed zelfs, dat ik bijna het halve land heb moeten rondrijden naar allemaal verschillende verkooppunten om toch maar een exemplaar van deze eerste druk te kunnen vinden zonder sticker…
2) Ik heb een album, wederom van de rode ridder, van dezelfde druk (dus telkens identiek dezelfde uitgave), waarbij maar liefst drie verschillende acties zijn gehouden, telkens samen meeverpakt met een ander RR-item op een ander moment.
Zoals ik reeds zei: hiervoor is de “nr. toevoeging” toch ideaal…

 
BigBadWolf Catalogus beheerder 441 berichten

Naar mijn idee haal je (Experiment626) nu twee zaken door elkaar.
Het gaat in mijn ‘kritiek’ niet op het toevoegen van een album met daadwerkelijk onderscheidende toevoegingen. Hoewel je er ook in dat geval over kan twisten of het een nieuwe toevoeging als uitgave waard is, de uitgave is immers letterlijk identiek gebleven. Een extra vermelding bij de opmerkingen lijkt mij meer dan voldoende.
Waar ik me voornamelijk aan erger is het opnemen van een promotiesticker als nieuw item. Want laten we eerlijk zijn het is exact hetzelfde album, alleen heeft iemand er een sticker opgeplakt om van zijn overtollige voorraad af te komen. Onder die condities zou ik ook wel albums met een prijssticker van de Bruna, AKO, V&D, etc. als aparte uitgave kunnen opnemen. Dat heeft net zoveel extra waarde.
Ik zou eerder willlen pleiten voor het toevoegen van een subitem voor dit soort gevallen. Weet niet of het mogelijk is, en weet ook niet of René/Marco er brood in zien, maar het zou een hoop database-vervuiling kunnen voorkomen.

 
Experiment626 Catalogus beheerder 194 berichten

Ach, sorry BBW, ik dacht dat je met je voorbeeld doelde op alle uitgaven die al dan niet voorzien waren van een sticker, maar blijkbaar bedoelde je enkel de uitgaven die achteraf (met een zekere willekeur) zijn aangebracht, zoals dat Kiekeboe-album dus. In dat geval geef ik je gelijk.
Maar de eerste reacties op jouw initiële bericht haalden er ook allerhande andere vormen bij (gadgets, prenten, etc.). Daarom dat ik ook mijn visie over die andere zaken hier nog eens extra geschreven heb.

 
JozefK 1,571 berichten

In dezelfde rij; is dit een ander weekblad?

Wel leuk, en begin het maar eens te zoeken. En voor verzamelaars moet dit zichtbaar zijn. Maar al bij al is dit een bestaand iets met een stempel op.

 
Arco Catalogus manager 8,649 berichten

Ziet er niet uit als een stempel. Lijkt me meer een overdruk, net zoals de Sprint-edities van Robbedoes en de Mickey-edities van Donald Duck?

 
BigBadWolf Catalogus beheerder 441 berichten @JozefK: Ben het met Arco eens dat dit er niet uitziet als een stempel. Voor zover het vanaf het scherm te beoordelen is is het een opdruk en daarmee wordt het een aparte uitgave. --- Ik vraag me alleen af of dit exemplaar iet als variant bij de gewone editie moet staan i.p.v. onderbrengen in een aparte albumreeks. De uitgave is identiek (zelfde editie) alleen met stempel. --- Als je bijvoorbeeld de Mickey's neemt, die maken deel uit van zowel Donald Duck weekblad als Mickey Magazine, maar zijn de laatste nummers van Mickey.
 
JozefK 1,571 berichten

Is inderdaad te perfect om een stempel te zijn.

Ik vind het ook de moeite waard om apart te plaatsen in de catalogus.

Maar het blijft ergens wel hetzelfde als er een sticker op plakken. 't Is hetzelfde item met iets erover. Geplakt of gedrukt.

 
pepiasnip 5 berichten

Als je met allerlei soorten stickers op het kaft apart begint op te nemen in de catalogus, dan krijg je de volgende mogelijkheid: later gesigneerde albums eventueel met tekening van de schrijver, dat zijn dan ook weer nieuwe nummers?

Waar gaan we heen op die manier?

Niet aan beginnen volgens mij.  PepiaSnip

 
Sherpa 57 berichten

later gesigneerde albums eventueel met tekening van de schrijver, dat zijn dan ook weer nieuwe nummers?

Ja hoor.

Dédicaces (striptekeningen voor fans)

 
Collectioneur Moderator 986 berichten

later gesigneerde albums eventueel met tekening van de schrijver, dat zijn dan ook weer nieuwe nummers?

Ja hoor.

Maar dan gelukkig wel als uitgangspunt de tekening en niet de zoveelste variant van een album.

 
pepiasnip 5 berichten

daar ben ik het helemaal mee eens.

 
015steef500 535 berichten

Is 3786547 nu terecht als nieuw item ingevoerd of is het geen nieuw item met deze duidelijk naderhand opgeplakte sticker?

 
Arco Catalogus manager 8,649 berichten

Nee, die hoort niet in Catawiki thuis. Ik zal het binnenkort een keer oplossen.

 
015steef500 535 berichten

Dan kan 3786539 ook meegenomen worden

Reageer op onderwerp