We are hiring!

Forum (98320 berichten)

Populaire forums

Overige forums

Kuifje en Hergé > Kuifje SC 1e reeks (1960-1969, linnen rug)

41 berichten

Clemi 190 berichten

Ik zie dat er bij de HC 1e druk reeks gekozen is voor een nummering (01.1) etc. i.p.v. (1.1) zodat de albums goed sorteren. Bij de SC reeks is album 1673805 de enige uitzondering - die sorteert momenteel niet lekker.

Beetje geneuzel in de marge, maar voelt toch niet helemaal lekker - vraag is dan: voor 1 album de nummering van de hele albumreeks aanpassen? Of alleen voor de zonnetempel?

edit: is wel een andere '0' dan bij de HC's natuurlijk - weet eigenlijk niet of er dan wel goed gesorteerd wordt... dus bijv. (3.01) i.p.v. (3.1) zoals er nu staat...

 
Clemi 190 berichten

24338 heeft nummer 2.4a gekregen, maar zou volgens mij 2.5a moeten zijn (achterkant A62I). Danel Loos, dus die staat niet in Kuifje in zicht? 1658475 zou dan nummer 2.4a kunnen krijgen i.p.v. 2.4b?

 

 
Clemi 190 berichten

Voel me wat eenzaam in dit draadje :P 24338 klopt iig niet wat betreft de nummering, maar hij is bevroren, dus ik kan het niet wijzigen. Al een berichtje gestuurd aan de beheerders en degene die "uitgave van DANEL LOOS" heeft toegevoegd gemaild (lijkt me sterk namelijk, maar ben heel benieuwd) maar geen reactie tot nu toe.

Geeneen beheerder die hier iets mee kan? Bij voorbaat dank!

 
puurveensboeken 1,179 berichten

mail arco eens

 
Clemi 190 berichten

Ondertussen contact met een beheerder.

 
Jilles Catalogus beheerder 2,044 berichten

24338 is door mij van plaatjes voorzien en ik heb geen Danel Loos in mijn exemplaar staan, heeft wel donkerblauwe schutbladen en volgens in zicht catalogus 2.5.

achterkant A62I

 
rikMooren Moderator 1,533 berichten

Ik heb een aantal verzamelaars die dit album in hun verzameling gevraagd of ze willen controleren of ze een Danel Loos uitgave hebben.

 
Clemi 190 berichten

@ Jilles: donkerblauwe schutbladen zou wel opmerkelijk zijn, 2.5 is in principe één met lichtblauwe schutbladen? Anders zou het 1.5 moeten zijn (en staat hij niet in 'kuifje in zicht').

 
Jilles Catalogus beheerder 2,044 berichten

Ik heb het verkeerd gelezen in de Ottens. Het is ook de enige sc met linnen rug die ik heb.

 
Clemi 190 berichten

Ah, jammer - was wel een ontdekking geweest ;-)

 
Clemi 190 berichten

Op de veiling menen ze een nieuwe sc 1e druk te hebben ontdekt, zie

http://forum.catawiki.nl/forums/33-nieuws/topics/8665-kijkdagen-veilingen?page=24#posts-136273

Het item is niet toegevoegd aan de catalogus overigens.

Mocht een beheerder daar iets over wilen zeggen, dan heel graag - ik word niet geloofd krijg ik het idee.

 
Jodieke 77 berichten

.@Rik Mooren,

Het album dat geveild werd dateert uit 1960, en is een variant op eerste druk door de lichtblauwe schutbladen ipv de donkerblauwe.(uitleg hiiervan zie p 158 van Kuifje in zicht) en het album is echt wel zeldzaam!

Argumentatie: 

  • Deze achterkant van het album wordt alléén in 1960  gebruikt (Negen nummers Kwik en Flupke) Vanaf 1962 wordt trouwens de film “Gulden Vlies” toegevoegd. Dus het album dateert uit 1960 of 1961
  • De avonturen van… zijn allen omkaderd. Dit wordt maar tem 1961 gebruikt, maar die van 1961 zijn met 10 nummers van Kwik en Flupke. Daarna geen omkadering meer. Dus blijft er alleen 1960 over als enige mogelijkheid.
  • Talenlijst: zie “Kuifje Achterstevoren”. Ik citeer: De boeken met de achterkant 1960 en 1961 hebben meestal geen talenlijst. Uitzondering: “De Zonnetempel” met achterkant 1960. Bij dit boek is een restpartij gebruikt. Namelijk: lichtblauwe schutbladen en Talenlijst: K14.A1. (ps: dit komt overeen met lijst 5 uit “Kuifje in zicht". De normaal bij dit boek behorende achterkaft is 62 II !
 
rikMooren Moderator 1,533 berichten

@Jodieke

Ik heb volgens mij ook niets anders beweerd. Anders dan dat dit een album is met een talenlijst van 14 talen en een backcover uit 1960.

De talenlijst van 14 talen dateert bij de zonnetempel uit 1963 dus eigenlijk kun je stellen dat dit album een boekblok heeft uit 1963 en een backcover uit 1960.

Het zou mij persoonlijk dan ook niet verbazen dat dit eigenlijk hoort bij de uitzet uit 1963 maar dat er nog een restpartij covers is gebruikt.

Voor zover ik weet werd Kuifje nog niet in 14 talen uitgegeven in 1960..

Het onderwerp van de discussie was of dit een eerste druk van een heruitgave of een herdruk was.

De geveilde zonnetempel is een herdruk. Het is een variant op deze uitgave.

De eerste druk van een heruitgave vind je hier. Het verschil zit echt in het colofon zoals je uit blz 159 uit Kuifje in zicht kan opmaken.

De zeldzaamheid van het album betwist ik niet. Ik verwacht dat er minder exemplaren van dit album zijn omdat het uit een restpartij is opgebouwd.

edit: Volgens de Catawiki spelregels kennen we slechts 1 eerste druk. Voor de Zonnetempel is dit de uitgave uit 1949...

 

 
Jodieke 77 berichten

@Rik

Bedankt voor de snelle respons, Rik!

Vriendelijke groeten,

Jodieke

 
Clemi 190 berichten

Ooit heb ik bij 1673761 een voorbeeld van lichtblauwe schutbladen toegevoegd, enkel en alleen omdat het voor particulieren die albums aanboden en de catalogus niet hadden moeilijk was onderscheid te maken tussen dit album met achterkant A60 en de versie met donkerblauwe schutbladen.

Tot nu toe heeft Catawiki de codering van Ottens gevolgd en geen onderscheid gemaakt tussen de verschillende varianten lichtblauwe schutbladen; gezien de opmerkingen (en nu ook wijzigingen) van Stripsmagazijn bij dit album is hij van mening dat er wel onderscheid gemaakt moet worden tussen de verschillende varianten. (Op basis waarvan je dan zeker weet dat het een andere 'druk' is, of welke variant ouder is, dat snap ik nog niet, maar dat kan iemand dan vast uitleggen?)

Kan ook natuurlijk, varianten toevoegen in Catawiki, als de kenners het daar over eens zijn (ik ben echt geen kuifje-kenner, i.t.t. wat sommigen beweerden, lees alleen Ottens goed door en heb slechts enkele tientallen albums HC en SC in de verzameling ;-) , maar zolang daar nog niet toe is besloten lijkt het mij niet wenselijk dat bij 1673761 en anders SC's linnen rug waar een 3e afbeelding als voorbeeld is toegevoegd een schutblad dat toevallig wordt getoond als dwingend voor alle verzamelaars die er aan hangen wordt genomen: bijvoorbeeld het pas geveilde album kan iemand dan niet kwijt in zijn verzameling.

Andere mogelijkheid is om de 3e afbeelding weer weg te halen, want nu wekt het blijkbaar verwarring bij mensen (terwijl het als verduidelijking was bedoeld...). In de tussentijd heb ik bij de "bijzonderheden" van dit album de tekst van Stripsmagazijn weer verwijderd...

 
Clemi 190 berichten

Nog even over de zeldzaamheid van de lichtblauwe versus de donkerblauwe schutbladen zonnetempel: hoewel beide ongetwijfeld zeldzaam zijn (zeker in mooie staat) heb ik ze al heel lang gevolgd op catawiki en op basis van dat aanbod lijkt de donkerblauwe versie veel zeldzamer. Een probleem hierbij is ook dat veel mensen hun album aanbieden bij de donkerblauwe schutbladen, herhaaldelijk zeggen dat het echt een versie is met donkerblauwe schutbladen, maar dan blijkt het toch een versie met lichtblauwe schutbladen te zijn...

Het zou me niks verbazen als al het huidige aanbod bij de donkerblauwe versie geen correct aanbod is, maar momenteel niet zo mee bezig verder.

 
Arco Catalogus manager 8,965 berichten

Een ander schutblad qua kleur of afbeelding is in Catawiki wel degelijk een variant, dus als er een schutblad wordt getoond op plek 3, dan is het item het boek met DAT schutblad. Ik ben het dus geheel eens met de wijziging die Stripsmagazijn had aangebracht. Overal in Catawiki werkt het zo dat je jezelf exact aan het item hangt dat je in je bezit hebt. Daar zit geen licht tussen.

We volgen Ottens trouwens niet expliciet, we maken hoogstens gebruik van zijn nummering om niet twee keer het wiel uit te vinden.

Wat kleurbepaling betreft: dat is lastig, want wat de één donker vindt, vindt een ander minder donker. En de één zijn beeldscherm is helderder dan de ander, dus zelfs met een voorbeeld blijft het lastig als je beide varianten niet fysiek naast elkaar ziet liggen. Eigenlijk net zoiets als iemand die een boek invoert met bij Bijzonderheden de tekst: dun papier. Hoe kan je weten welke variant je hebt als je ook de versie met dikker papier niet kunt voelen?

 
rikMooren Moderator 1,533 berichten

De Kuifje SC reeks linnen rug is een complexe reeks. Complex omdat de albums zijn geassembleerd uit een aantal losse elementen ( rug, covers, schutbladen,boekblok). Daar komt nog bij dat er meerdere variaties zijn van deze losse elementen. Het aantal te maken combinaties is daarom erg groot.

De schatting van Stripsmagazijn dat er 400 verschillende albums zijn uitgegeven in deze reeks is, mijn inziens, een reele schatting. Dit komt neer op gemiddeld 20 versies per album.

Van de schutbladen is bekend dat ze in 3 kleuren zijn gebruikt en dat er 4 verschillende varianten per kleur zijn.

Ik hoop dat de schutbladen van 1673761 , die als afb 3 zijn toegevoegd, daadwerkelijk behoren bij dit album en dus niet, als voorbeeld, afkomstig zijn van een ander album.

Mochten ze afkomstig zijn uit een ander album dan moet de afb 3 zondermeer weg omdat het belangrijk is, zeker bij zoveel varianten, dat het bestaan van die variant wordt aangetoond.

edit: Arco was mij net iets voor :-)

 
Arco Catalogus manager 8,965 berichten

Zeven seconden, noem dat maar iets... Weet jij wat je in zeven seconden allemaal kunt doen?

 
Clemi 190 berichten

Uiteraard is afb.3 afkomstig uit dit album zelf - zolang loop ik dan wel weer mee op Catawiki ;-) Alleen moet ik dan voor- en achterkant ook vervangen denk ik?

Ik snap hoe het in heel Catawiki wordt gebruikt en achteraf gezien had ik dus indertijd niet afb.3 moeten toevoegen - hoe goed de bedoeling ook (heeft mensen zeker geholpen). Uit mijn hoofd - er zijn ook ook andere SC linnen rug met een afb.3 als voorbeeld (niet van mij); die moeten dan ook aangepast worden.

Als we dit consequent gaan doen levert het heel veel nieuwe varianten op (en veel verzamelaars die moeten gaan checken welke versie ze in bezit hebben - heheh ;-)

En volgens mij schreef ik ook "de codering van Ottens", niet letterlijk Ottens, a.d.h.v die codering zijn er ook in Catawiki al nieuwe drukken/varianten toegevoegd.

Misschien voor dit moment overal waar dat gebeurd is de 3e afbeelding verwijderen? Ik weet niet wanneer iedereen tijd heeft om zijn exemplaren te gaan checken en nieuwe varianten toe te voegen - wordt even een klusje denk ik...

 

 
Clemi 190 berichten "Van de schutbladen is bekend dat ze in 3 kleuren zijn gebruikt en dat er 4 verschillende varianten per kleur zijn."Wat betreft de 3 kleuren: dit zijn variaties blauw? Ik heb wel een "donkere" versie lichtblauwe schutbladen en een "lichtere" versie geloof ik, ben benieuwd of foto's/scans duidelijk genoeg zijn. En hoe moeten die kleuren dan aangeduid worden? De vier varianten betreft de schilderijtjes neem ik aan, dat moet wel duidelijk zijn.
 
Arco Catalogus manager 8,965 berichten

Lijkt me juist helemaal niet handig om afbeelding 3 overal te verwijderen, want dat maakt de kans dat we de varianten ooit in Catawiki krijgen een heel stuk kleiner.

 
Clemi 190 berichten

Goed punt, je hebt gelijk. Alleen alle verzamelaars die er aan hangen dan informeren? De 3e afbeeldingen zijn later toegevoegd, vandaar.

 
rikMooren Moderator 1,533 berichten

De 3 kleuren zijn grijs, lichtblauw en donkerblauw.

De grijze schutbladen duiken pas in 1963 op en worden vanaf dat moment als enige kleur gebruikt. ( Met dank aan Peter Ottens die dit allemaal heeft uitgepuzzeld en beschreven in Kuifje in zicht)

De 4 varianten hebben te maken met de afbeeldingen op de schutbladen. Vaak wordt de figuur die rechtsboven op het schutblad staat gebruikt om de variant aan te duiden.

 

 
rikMooren Moderator 1,533 berichten

Goed punt, je hebt gelijk. Alleen alle verzamelaars die er aan hangen dan informeren? De 3e afbeeldingen zijn later toegevoegd, vandaar.

De verzamelaars worden pas ingelicht op het moment dat er een 2e variant van dezelfde druk wordt geplaatst.

Op dat moment kunnen we namelijk verwijzen naar meerdere varianten. Tot die tijd is het helemaal niet zeker of er meerdere varianten bestaan.

 
Clemi 190 berichten

Oh, dat bedoel je met de 3 kleuren. Stripsmagazijn lijkt onderscheid te maken tussen verschillende versies lichtblauwe schutbladen? En de varianten zijn er niet voor de donkerblauwe schutbladen, dat scheelt al.

 
Clemi 190 berichten

Mijn afb.3 was een variant op Kuifje in zicht (waarin de versie van stripsmagazijn staat), dus *als* verzamelaars dat gecheckt hebben toen ze hun album toevoegden dan klopt het niet... Jammer dat stripsmagazijn zijn album niet heeft toegevoegd :-/

edit: wordt van de versies die in kuifje in zicht staan ook niet uitgegaan dan die bestaan?

 
rikMooren Moderator 1,533 berichten

De donkerblauwe schutbladen werden gebruikt bij de oudste drukken. Ze komen alleen voor in combinatie met het colofon 1 of 2 en nooit met talenlijsten.

De lichtblauwe schutbladen komen alleen voor met talenlijsten. Vanaf 1961 worden de talenlijsten vermeld bij nieuwe drukken.

Bij uitgaven uit 1961-63 zonder talenlijst gaat het om oude boekblokken die worden gebruikt. Casterman was een zuinige uitgever :)

 
rikMooren Moderator 1,533 berichten

edit: wordt van de versies die in kuifje in zicht staan ook niet uitgegaan dan die bestaan?

Voor zover ik weet heeft Peter Ottens alleen maar albums opgenomen die hij daadwerkelijk in handen heeft gehad. Al zijn versies bestaan dus. 

Hij geeft ook aan dat hij lang niet alle combinaties gevonden heeft.

 
Clemi 190 berichten

Dat weet ik en dat snap ik, maar dan zouden we dus ook de afbeelding 3 bij de huidige versie kunnen verwijderen (dat is dan versie ZK uit kuifje in zicht) en een variant aanmaken met NB (nu in de catalogus)?

edit: ondertussen scans gemaakt, dus kan zo een variant aanmaken.

Reageer op onderwerp