We are hiring!

Forum (98321 berichten)

Populaire forums

Overige forums

Kuifje en Hergé > Kuifje: De geheimzinnige ster 1947

6 berichten

suswis 14 berichten

Kan iemand mij vertellen hoe je het verschil kunt zien tussen een hout HOUDEND en een hout VRIJ deel van deze uitgave.

bvd

 

Suswis

 
Harry56 499 berichten

Goede vraag want het papier voor boeken en strips uit 1800 en ver in 1900 en voorzeker in 1947 net na oorlogs is altijd houthoudend geweest. Specifiek geheimzinnige ster ( heb ik gehad ) was dik rullig toen al verbruind papier. Scheurgevoelig. De editie met houtvrij ( wat het dus niet is ) is gewoon dunner minder papier. Van die dikke houthoudende uitgaven had ik ook de Eenhoorn en Zwarte Rotsen, maar er zijn wellicht meer van die uitgaven. Waarom de houthoudende als de 1e drukronde wordt gezien weet ik niet , kan toch net zo goed zijn dat in de naoorlogse schaarse papierjaren het gladde papier op een moment op was en men noodgedwongen overging op dat rulle papier.....

Ik ben niet zo n "Ster " in uitleggen dus geknipt uit een papiersite :

"Houtvrij" wil niet zeggen dat er geen hout gebruikt is in het productieproces van papier. In bijna alle papiersoorten vormen cellulose en hout de basisgrondstoffen. De verhouding tussen deze twee grondstoffen bepaalt of er sprake is van houtvrij of houthoudend papier. Bij gebruik van weinig hout en veel cellulose spreken we van "houtvrij". Bij gebruik van veel hout en weinig cellulose spreken we van "houthoudend". "Houtvrije" papiersoorten zijn in regel iets minder ruw en iets witter dan houthoudende papiersoorten.

 

 
Boekenmagazijn 3,129 berichten

hoe je het verschil kunt zien

In elk geval niet aan de hand van de afbeeldingen in Catawiki, want scans 1 en 2 van 24303 zijn één op één gekopieerd naar 543637 (dubbel watermerk).

Wellicht kan de dikte van het boek een indicatie zijn, maar dan moet iemand die beide versies heeft ze even opmeten.

 
Jilles Catalogus beheerder 2,044 berichten

Vaak zijn er vezels te zien bij houthoudend papier en de boeken zijn iets dikker

 
homing 1 bericht

Ik heb beide albums. Gemeten aan de zijkant en hard dichtgeknepen scheelt het 2mm. De houthoudende is bij mij 9 mm en de houtvrije is 7 mm.(van bovenkant van voorkaft tot en met onderkant van achterkaft).

 
Clemi 190 berichten

Geen plaatjes vond ik niet kunnen, dus ik heb nu foto's van mijn houtvrij exemplaar toegevoegd. Nu is dat zo'n matig, vies verkleurd exemplaar dat hij bijna houthoudend lijkt :p dus als iemand scans heeft van een mooi exemplaar, pas het vooral aan...
 

edit: @ harry - beide worden als eerste druk genoteerd volgens mij? Alleen houthoudend is zeldzamer.

Reageer op onderwerp