Betalingen en kosten
Wat is het verschil tussen een kwitantie en een factuur?

Hoe weet ik of ik als verkoper btw moet betalen over de verkoop van mijn kavel?
Als u een professionele verkoper bent, dient u zelf de btw-regels met betrekking tot verkopen uit te zoeken. Helaas zijn btw-regels voor Catawiki te ingewikkeld om de btw behandeling van een verkoop te bepalen. Als u hulp nodig heeft bij het bepalen van de btw-regels bij het verkopen, kunt u het beste een belastingadviseur of een accountant raadplegen.

Waarom hoef ik als verkoper niet langer aan te geven of mijn object tweedehands of nieuw is?
Tot juli 2018 vroeg Catawiki u als verkoper aan te geven of uw object tweedehands of nieuw is, zodat we een factuur konden opstellen voor de verkoop van uw kavels volgens de juiste btw-regels. Omdat Catawiki geen facturen meer opstelt bij het verkopen van kavels voor veilingen die eindigen vanaf 1 juli 2018, is het niet langer nodig om ons deze informatie te verstrekken.

Krijg ik als verkoper een betaalbewijs bij elk kavel dat ik verkoop?
Catawiki stuurt een betaalbewijs rechtstreeks naar de koper. Deze betaalbewijzen worden per kavel aangemaakt, zodat u uw ontvangen betalingen kunt koppelen aan uw verkochte kavels op Catawiki.

Wordt de btw vermeld op het betaalbewijs?
"Nee, het betaalbewijs bevat de prijs van het winnende bod en de verzendkosten. De biedprijs is inclusief btw en vergelijkbare indirecte belastingen die door de verkoper in rekening worden gebracht.

Als u een professionele verkoper bent die buiten Nederland woont, kunnen wij u een commissiefactuur zonder btw sturen. Neem contact met ons op en stuur ons uw btw- en Kamer van Koophandel-informatie door als u zich wilt registreren als professionele verkoper. Als u een privéverkoper bent die buiten de EU is gevestigd, kunnen we u ook een commissiefactuur zonder btw sturen. Dit gebeurt automatisch wanneer u zich succesvol heeft geregistreerd met een niet-EU-adres.

Is het mogelijk om een factuur zonder btw te ontvangen voor de commissie op Catawiki?
Ja, als u (i) een professionele EU-verkoper bent, of (ii) een particuliere of professionele verkoper bent buiten de EU. Als u een professionele EU-verkoper bent die buiten Nederland is gevestigd, is de verleggingsregeling van toepassing. In dat geval ontvangt u een commissiefactuur van de 12,5% verkopercommissie zonder btw, waarbij expliciet ""btw verlegd"" op de factuur wordt vermeld. Als u een particuliere of professionele verkoper bent die buiten de EU is gevestigd, ontvangt u een commissiefactuur van de 12,5% verkoperscommissie zonder btw.

Als u een particuliere EU-verkoper bent, ontvangt u een factuur inclusief btw. 

Was dit artikel nuttig?
Bedankt voor je feedback!
Vertel ons iets meer over het artikel
Selecteer alsjeblieft alles wat van toepassing is
Bedankt voor je feedback!
Neem contact met ons op