Recreëren aan de Utrechtse Vecht bij Loenen en in de Menistenhemel omstreeks 1720

Omschrijving
Recreëren aan de Utrechtse Vecht bij Loenen en in de Menistenhemel omstreeks 1720
2 Sfeervolle 18e eeuwse kopergravures van buitenplaatsen. Uit De zegepraalende Vecht van Daniel Stoopendaal (1672-1726)

Stoopendaal heeft "de nette en pragtige Lusthoven" langs de Vecht, die "vermaard en alomme bekend zijn", voor de kijker naar zijn prenten dubbel interessant gemaakt. Ze zijn door perspectiefwerking ontdaan van "derselver popachtigheid" waarop "uitlanders en veruitlanderde Nederlanders smaalen."

1. Daniël Stoopendaal - De Sterreschans van de Ry-weg in te sien - Amsterdam, de Wed. Nicolaus Visscher, 1719

Bermtoerisme in de achttiende eeuw: wandelen, hengelen en schuitje varen langs de verkeersweg bij de Sterreschans. Deze buitenplaats was destijds in het bezit van de Mennonitische Amsterdamse familie Rutgers.

Goede afdruk. Afmetingen: afbeelding / prent / papier: 14,5 x 20 / 15,8 x 20,5 / 19,7 x 25,5 cm

2. Daniël Stoopendaal - De Buiten-plaats van den Hr. Andries Pels te sien van de Ry-weg - Amsterdam, de Wed. Nicolaus Visscher, 1719.

De buitenplaats van Andries Pels vanaf de weg bekeken. Het huis staat rechts aan het water achter een lage heg. Helemaal links een theekoepeltje. Onder de openstaande poort door zien we helemaal achterin de tuin een tweede koepeltje. Op de voorgrond een koets met visite en vier paarden, die de landelijke rust komen verstoren. Of komt de gelukkige eigenaar een weekendje naar buiten?

Goede afdruk. Afmetingen: afbeelding / prent / papier: 14,5 x 20 / 16,2 x 20,9 / 20 x 26,2 cm.

Kavelgegevens
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
of Inloggen