Mammoet (Mammuthus primigenius) - 4.10 x 1.20 x 2.20 m

Omschrijving
Mammoet (Mammuthus primigenius) - 4.10 x 1.20 x 2.20 m
Midden en laat pleistoceen (300.000 tot 10.000 jaar BC) - Siberië, Rusland

Een zeer bijzonder skelet van een Mammoet. Dit exemplaar wordt namelijk gevormd door meer dan 90 % van de oorspronkelijke botten. Restauraties zijn enkel gemaakt in de staart, van bepaalde beenderen van de voorknie en vingerkoten en enkele ribben. Alle andere elementen zijn origineel en behoren tot hetzelfde dier, behalve de slagtanden. De meeste mammoetskeletten die in musea staan zijn samengesteld uit verschillende dieren.

De naam van de mammoet is Lena en aangezien haar botten na haar dood bij elkaar zijn gebleven doet dat vermoeden dat de onfortuinlijke mammoet duizenden jaren geleden is weggezakt in een moeras.

Gezien het formaat van de mammoet gaat het hier om een jong vrouwelijk exemplaar. De wolharige mammoet kwam tijdens de ijstijd op het hele noordelijke halfrond voor. Ook in Nederland en België worden vaak resten van de mammoet gevonden. De wolharige mammoet stierf ongeveer 10.000 jaar gelden uit.

Het exemplaar staat op een voetstuk.

Waarschuwing: dit exemplaar is niet beschikbaar vóór 1 juli 2015 omdat het tot dan tentoongesteld staat in een Frans Natural History museum.

Kavelgegevens
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
of Inloggen