Meyer B.A.C. Paris - Stayer - 2400 cc - 1928

Omschrijving
Meyer B.A.C. Paris - Stayer - 2400 cc - 1928
Goed - Locatie: Netherlands

De motor van Noppie Koch wereldkampioen in 1966&1967.
Inclusief het originele pak en de helm van Noppie Koch.

Noppie (ook wel Nop) Koch was in de jaren vijftig succesvol als wielrenner.
Vanaf 1955 legde Koch zich vooral op het stayeren toe. In 1959, 1962 en 1963 werd hij Nederlands kampioen op dit onderdeel.

Stayeren is een sportterm.
Met "stayeren"of "gangmaken" bedoelt men in de wielersport de situatie dat een rijder kort achter een motor rijdt om zodoende minder last te hebben van rijwind (het Engelse draften).

Na zijn actieve loopbaan als wielrenner leidde Koch als gangmaker verschillende renners naar de wereldtitel. Piet de Wit werd achter Koch in 1966 en 1967 wereldkampioen stayeren bij de amateurs. Met Leo Proost werd hij in 1967 en 1968 wereldkampioen bij de profs, na in 1966 reeds op de derde plaats te zijn geëindigd.

Motorgrootte (cc):
2400

Beschrijving

BAC - Meyer c. 1928 Pacer-motorfiets

Motorsporten racen was betoverend maar gevaarlijk.
Vanaf het begin van de 20ste eeuw werden deze wielerwedstrijden door heel Europa gehouden ... snelheden namen toe en ongelukken kwamen frequent voor.
Meer dan vaak explodeerden banden bij meer dan 100kmh en renners gooiden onder andere rijdersmachines. George Lander, uit Chicago, VS, zei: "Alleen de onhandige krijgers worden gedood" voordat ze een race startten in het Parc des Princes in Parijs in 1904.

De grootste machines waren allemaal speciaal gebouwd met motoren zo groot als 2.400cc / 150 cu.inch.

Wereldkampioenschappen werden jaarlijks gehouden, behalve tijdens oorlogen, gedurende 100 jaar, zowel voor amateurs als professionals.

De motorfiets voor motor-gangmaken (het zogenaamde Stayeren) heeft een roller op een frame aan de achterzijde om een ​​uniforme afstand tot de fietser te creëren.
De pacer staat rechtop of staat rechtop om een ​​maximaal windscherm te bieden, en het stuur is verlengd om de stand te vergemakkelijken, in een gestandaardiseerd leren pak dat hetzelfde slipstreameffect voor elke rijder mogelijk maakt.

Snelheden van meer dan 100 km / h (62 mph) werden vaak bereikt ... Het hele pacerframe werd speciaal ontworpen om een ​​grote slipstream te creëren voor een racefiets en zijn rijder.

De Pacer die hier wordt aangeboden is uitgerust met een krachtige "BAC-Meyer" V tweecilinder-OHV-motor. Een motor ontworpen door de Franse Peugeot-vliegtuigbouwer Louis BAC

Het heeft een 2.4 liter (150 cubic inch) OHV-motor met open uitlaat die ongeveer 40 pk produceert bij 1500 tpm.

Zijn magneto is goed verborgen achter de lagere carters; de olietank is uitgerust met een "druppelvoeding" olietoevoer direct in de carters.

Dit BAC Pacing-monster is mooi origineel bewaard gebleven.

De motor loopt goed met grote klappen.

ZIe de video: https://www.youtube.com/watch?v=DQPtViT_lL0

Deze motorfiets kan bekeken en afgehaald worden in Culemborg, Nederland.

Kavelgegevens
Merk
Meyer B.A.C. Paris
Soort Model
Stayer
Motorinhoud (in cc)
2400
Eerste registratiejaar
1928
Staat
Goed
Registratiepapieren
Other
Framenummer
125
Motornummer
17
Bevindt zich in
Nederland
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
of Inloggen