Louis Meys (1902 -1995) - "Zomeravondlucht boven Zuid-Hollandse kust"

Omschrijving
Louis Meys (1902 -1995) - "Zomeravondlucht boven Zuid-Hollandse kust"
Olieverf op paneel - Direct van de kunstenaar gekocht bij Pulchri - omstreeks 1970

Fraai impressionistisch olieverfschilderij "Zomeravondlucht boven Zuid-Hollandse kust", geschilderd omstreeks 1970 door Louis Meys. Verkeert in goede, originele conditie. De kostbare lijst is later door de gerenommeerde Amsterdamse lijstenmaker Bert Faas speciaal voor dit werk vervaardigd.Louis Meys 1902 - 1995

Louis Meys werd geboren in Scheveningen op 31 maart 1902, als oudste van acht kinderen. Al op jonge leeftijd had hij een scherp oog voor detail en tekende en schilderde hij alles wat hij om zich heen zag. Zijn ouders stimuleerden hem hierin en voorzagen hem van de juiste materialen. Al op 8-jarige leeftijd maakte hij zijn eerste schilderij. Echter, toen Meys ouder werd en van zijn hobby zijn vak wilde maken, waren zijn ouders minder enthousiast. Het artistieke vak bood volgens hen te weinig toekomstperspectief , dus hij volgde een studie algemene machinebouw aan de MTS.
Later gevolgd door een studie aan de Akademie van beeldende kunsten in Den Haag.


Meys begon echter zijn carrière als technisch tekenaar, maar na negen jaar had hij er genoeg van. Hij werd lid van de Haagse Kunstkring en koos definitief voor een leven als kunstenaar. En niet onverdienstelijk: in 1934 vond zijn eerst solotentoonstelling plaats. Als veelzijdig schilder van landschappen, stillevens, portretten, stads- en zeegezichten, maakte Meys altijd vele schetsen en tekeningen, die hij in zijn atelier gebruikte bij het vervaardigen van zijn olieverfschilderijen.


Meys hield van zijn eigen land en werkte altijd met plezier in zijn rustige atelier in Den Haag, maar hij reisde ook veel tijdens zijn leven. Zo bezocht hij Afrika, Italië, Duitsland, Griekenland, Amerika, Portugal en Israel. In 1939 deed de komst van de Nazi’s hem vluchten naar Frankrijk, waar hij enkele jaren zou blijven. Hij bleef hier actief schilderen en nam deel aan diverse tentoonstellingen, waar zijn werk goed verkocht. Verder stelde zijn vriend en collega Frits Klein (1898-1990) hem voor aan de weduwe en familie van Pierre-Auguste Renoir, waar hij goed bevriend mee raakte.


Als mede oprichter van de Vrije Academie te Den Haag was Louis Meys hier jarenlang docent.
Veel kunstcritici vergelijken het werk van Louis Meys met dat van de late Franse Impressionisten, maar zelf wilde Meys nooit tot een bepaalde groep of stroming gerekend worden. Hij haalde echter wel inspiratie uit het werk van Edouard Vuillard en Pierre Bonnard.
Louis Meys staat vermeld in de Jacobs en de Scheen. Was lid van de Haagse Kunstkring. Zijn werk is ondermeer terug te vinden in Museum Boymans van Beuningen in Rotterdam en het Gemeentemuseum van Den Haag.Wordt na verkoop zorgvuldig (luchtkussenfolie en dubbellaags karton) verpakt om transportschade te voorkomen. Aangetekende PostNl priority verzending.

Kavelgegevens
Kunstenaar
Louis Meys (1902 -1995)
Titel van kunstwerk
"Zomeravondlucht boven Zuid-Hollandse kust"
Jaar
omstreeks 1970
Techniek
Olieverf op paneel
Handtekening
Direct van de kunstenaar gekocht bij Pulchri
Staat
In goede staat
Verkoop met lijst
Ja
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
of Inloggen