J. Mendes Da Costa (1863-1939) - Herbergierster J.H. van Aken-van Mourik - Gipsen portret en-profil

Omschrijving
J. Mendes Da Costa (1863-1939) - Herbergierster J.H. van Aken-van Mourik - Gipsen portret en-profil
1895, Geldermalsen, Nederland

Uniek gedocumenteerd gipsen reliëf portret van de hand van de beroemde beeldhouwer Joseph Mendes da Costa, gedateerd 1895 boven het monogram.

Afgebeeld is de Herbergierster, Johanna Hendrika van Aken-van Mourik uit Geldermalsen alwaar de kunstenaar in zijn jonge jaren veel verbleef. Het portret is waarschijnlijk als dank of als betaling geboetseerd. In het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie is een foto bewaard gebleven van dit portret, deze is ook opgenomen in het standaardwerk "de kunst van J.Mendes da Costa"van L. Tilanus (zie foto's).

Dit is het allereerste portret welke ooit door de kunstenaar is gemaakt, dus een van zijn vroegst bekende stukken.

Het reliëf is ooit een keer gebroken geweest en hersteld, aan de achterzijde is dit te zien. Dit is goed gelijmd en opgevuld, echter aan de achterzijde was deze met gips afgestreken waardoor het signatuur en datum verdween, doordat er twee soorten gips op elkaar zaten is het los gaan laten en is de originele signatuur met datum weer zichtbaar geworden, dit verklaard tevens de nog aanwezige resten gips. Ophangen kan aan de metalen haak.

Niet eerder in de handel geweest, uit eigen collectie!

Lengte 25cm
Breedte 21cm

Het stuk is op afspraak na tussenkomst van de veilingmeester te bekijken.

Kavelgegevens
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
of Inloggen