Oud houten Coca Cola / Komol / Noca Cola kratje

Omschrijving
Oud houten Coca Cola / Komol / Noca Cola kratje
Ca 1930, Nederland Leo Moulen

Oud houten Coca Cola / Komol / Noca Cola kratje met ijzer beslag uit de jaren '30, in originele staat!

Afmetingen: 46.5 cm x 30cm x 11 cm.

Iedere (oud)Voerendaler heeft wel eens van hem gehoord, Jan Jozef Leonard Moulen oftewel Leo Moulen. Een boerenzoon met een zakelijk instinct.


Leo werd op 4 oktober 1882 te Voerendaal geboren als zoon van Lambertus Moulen en Maria Josepha Haembeukers. Hij kwam uit een groot gezin wat in die tijd niet ongewoon was. Zijn vader was een problematische man, hij kon niet van de fles afblijven en daarnaast had hij ook nog een gok-probleem. Het had niet veel gescheeld of Lambertus had zijn zoon Leo verkocht om zijn schuldenaren te kunnen betalen. (bron: Jacqueline Moulen)
in 1907, Leo is dan 24 jaar oud, start hij met het maken van limonade en brengt dit aan de man. Koolzuurhoudende vruchtenlimonade die hij met de hondekar verkocht langs de deur. Hij had veel klanten, zeker onder de mijnwerkersgezinnen. Hij verkocht daarom zijn limonade dan ook onder de merknaam "Glück auf Perle".
Inmiddels is Leo gehuwd met Maria Hubertina Coenen en ze krijgen 10 kinderen.
Het gaat Leo goed en in 1920 wordt hij de trotse bezitter van de eerste automobiel in Voerendaal. Een kennis van Leo immigreert naar de Verenigde Staten en stuurt Leo een brief waarin hij melding maakt van de opkomst van een limonadefabriek die onder het merk Coca-Cola goed verkoopt. De limonade is in speciale flesjes verkrijgbaar vermeldt hij er nog bij. Leo heeft op de een of andere manier het gevoel dat hij hier iets mee moet en in 1922 neemt hij de trein naar Den Haag om daar de merknaam Noca-Nola te registreren. Onder deze merknaam produceert hij nu zijn limonade in de speciale flesjes met de merknaam Noca-Nola en een gespierde man in een driehoek, een logo dat hij altijd heeft gevoerd en dat ook boven de deur van zijn woning in glas-in-lood is aangebracht. Daarbij ook nog trots zijn naam vermeld, L. Moulen. Zijn limonade lijkt in niets op het drankje van Coca-Cola.

Het gaat Leo voor de wind, inmiddels is het 1925 en zijn bedrijf is gegroeid. Hij is de rijkste man van het dorp en bezit 6 auto's en een heuse telefoon met het nummer 15.
In 1928 komt Coca-Cola naar Nederland en in 1930 openen ze het eerste distributiecentrum voor de verkoop in ons land. Er is echter een probleem, Coca-Cola mag niet verkopen in een straal van 50 km rond het dorp Voerendaal (dit is geheel zuid- en midden-Limburg tot aan Helden-Panningen).
De mijnindustrie heeft ervoor gezorgd dat Leo hier ongeveer 50.000 klanten heeft en juist in de radius van die 50 km bevindt zich de mijnindustrie. In 1936 provoceert Leo de Coca-Cola company door een kopie van het bekende colaflesje met daarop de merknaam Noca-Nola op de markt te brengen. Het jaar daarop koopt Coca-Cola van Leo de merknaam voor 10.000 gulden en stelt als voorwaarden dat Leo Moulen geen producten onder de merknaam Noca-Nola in het bekende flesje op de markt zal brengen op straffe van een boete van 500 gulden per overtreding.

Leo blijft natuurlijk produceren maar nu onder de merknaam KOMOL. Het logo van de stoere bink met spierballen blijft hij gebruiken, daarnaast krijgt hij de licentie om Coca-Cola producten in de regio te verkopen.
Kort daarop in hetzelfde jaar 1937 breekt er brand uit en legt zijn fabriek en de woning in de as. Leo presteert het om binnen zes weken de productie weer op gang te brengen. Helaas maar voor korte duur. In 1940 wordt zijn fabriek grotendeels verwoest en de Bezetters nemen zijn Koolzuurproductieinstallatie en zijn bedrijfsauto's in beslag.

Leo herstelt na de oorlog van deze tegenslag en start zijn fabriek weer op. Helaas komt er in de vijftiger jaren een concurrent bij.
Herman Schiffers, een voormalig medewerker van Leo start zijn eigen fabriekje op de Heksenberg in Heerlen en sticht later de limonadefabriek Herschi in Hoensbroek.
Naast deze concurrent die toch wel veel van zijn klandizie overneemt, heeft hij ook nog de pech dat in de zestiger jaren de mijnen gaan sluiten en verliest hij in een klap de grootste afnemers. In 1966 overlijdt Leo Moulen 84 jaar oud. Zijn zonen zetten het bedrijf voort maar blijken niet in staat om het bedrijf weer te laten opbloeien. De concurrentie wordt nog groter als Herschi in 1988 wordt verkocht aan Hero die zijn producten via de supermarkten gaat verkopen. Het venten langs de deur levert niet veel meer op. Ook gaat biergigant Heineken in 1990 een deal aan met vele sportkantines in de regio waardoor nog meer afnemers wegvallen.
In 2001 valt het doek voor de limonadefabriek KOMOL. Het pand staat er nog altijd en ook prijkt trots tegen de zijkant de merknaam KOMOL.
Ook de spierbundel boven de voordeur is er nog. Stille getuigen van een eens bloeiende limonadefabriek die het durfde op te nemen tegen de Coca-Cola Company.

Foto's maken deel uit de beschrijving.
Wordt aangetekend verzonden.

Kavelgegevens
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
of Inloggen