Zonnehuizen - verpleegster pop - Nederland

Omschrijving
Zonnehuizen - verpleegster pop - Nederland
29 cm. groot - begin tweede helft 20e eeuw - kunststof - in redelijke staat.

Prachtig oud popje met een geschiedenis. Het verpleegstertje heeft het stickertje 'Meer Zonnehuizen voor langdurig zieken' op haar hoofddoekje vastgespeld. Ze heeft bovendien in haar rugje het apparaatje dat geluid maakt wanneer je het popje kantelt. De kleertjes zijn naar alle waarschijnlijkheid origineel.

Historie
Tijdens een kuur voor een longziekte in Davos kwam Jo Visser op het idee om Zonnehuizen te stichten als huisvesting en verpleging van chronische patiënten. Dat idee werd niet overal enthousiast ontvangen. Dankzij het volhardende werk van Jo Visser en enkele financiële giften van gulle gevers – waaronder koningin Emma – verrees in 1929 in Beekbergen het eerste Zonnehuis in villa Sarphat.
Met een startkapitaal van zeven stuivers, zo wil de traditie, werd op 24 mei 1921 de vereniging Het Zonnehuis opgericht, met als doel de aankoop van een eigen tehuis. Zeer actief en inventief werd geprobeerd geld voor dit doel in te zamelen: met spaarbusjes op de schoorsteenmantel en met bazaars, er werden gedichten geschreven en een zanggroepje, begeleid door een draagbaar orgel, bracht op straat christelijke liederen ten gehore. Na de opening van het eerste Zonnehuis in Beekbergen in 1929 was het streven om in elke provincie een Zonnehuis te openen. ( Bron: www.vereniginghetzonnehuis.nl )
http://vereniginghetzonnehuis.nl/vereniging/grondlegster-jo-visser/

Kavelgegevens
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
of Inloggen