Ex-bibliotheca Freek de Jonge; Willem Frederik Hermans - Fotobiografie - 1969

Omschrijving
Ex-bibliotheca Freek de Jonge; Willem Frederik Hermans - Fotobiografie - 1969
Biografie - Aantal: 1 - Andere extra - zie beschrijving, Beperkte oplage, Gesigneerd, Stofomslag - Boek gerelateerd object

Dit betreft een exemplaar met een bijzonder verhaal. Dit boek is namelijk door de schrijver Tim Krabbé geschonken aan cabaretier Freek de Jonge ter gelegenheid van zijn huwelijk met Hella Asser op 22 februari 1971 (zie ook het internet, nieuwsbericht ANP archief). Freek de Jonge heeft van deze gebeurtenis zelf een notitie gemaakt in het boek, inclusief zijn eigen handtekening.

Door dit opmerkelijke verhaal vergeet je bijna dat dit boek op zichzelf ook al zeer bijzonder is! Het betreft de originele, eerste druk uit 1969.

Het boek verkeert in goede staat. Lichte sporen van gebruik/vlekjes kaft, de zijkant van de kaft heeft een scheur (zie foto). Dit is verder niet heel storend en te repareren. Van binnen helemaal als nieuw.

Ophalen kan in Haarlem centrum, Amsterdam Oud-Zuid of verzenden per post.

Bespreking van de herdruk:
In 1969 verscheen naar een idee van Jaco Groot een groot formaat (royaal A4) boek met foto's uit het archief van W.F. Hermans, getiteld 'Fotobiografie'. De auteur drukte daarin kiekjes van zijn ouders, grootouders en vriendjes af (uit de periode tot ca. 1945) met daarbij korte en geheimzinnige toelichtingen. Bij een foto van zijn vader meldde Hermans dat die een pet opzette voor hij zich ging scheren. Het zilversmidhamertje van zijn grootvader van moederszijde was al even intrigerend als een bijschrift bij een familiefoto: 'gelukkig zonder zusje'. Dit soort informatie heeft Hermans-watchers geinspireerd op zoek te gaan naar biografische feiten. Daarom is het jammer dat deze fotografische herdruk met identiek omslag van 'Fotobiografie' niet aangegrepen is om antwoord te geven op de vele vragen die de bijschriften opriepen. Voor Hermans-liefhebbers met een niet al te grote beurs is deze herdruk overigens welkom, want Fotobiografie was alleen nog antiquarisch en voor veel geld te verkrijgen.

Over Hermans:
Willem Frederik Hermans (1921-1995) studeerde fysische geografie in Amsterdam, promoveerde in 1955, was tot 1973 lector aan de Groningse universiteit, vestigde zich als schrijver in Parijs om de laatste jaren van zijn leven door te brengen in Brussel. Hermans schreef een enorm en veelzijdig oeuvre en geldt als een van de grootste Nederlandstalige schrijvers. Behalve romans publiceerde hij in de loop der jaren ook verhalen, essays, poëzie, vertalingen en toneelwerk. Vertalingen van zijn werk verschenen in Duitsland, Noorwegen, Zweden, Engeland en Amerika, Frankrijk, Griekenland, Slovenië en Estland.

Na de Tweede Wereldoorlog, die een grote rol speelt in het werk en het leven van Hermans, verschenen van zijn hand gedichten, verhalen en romans: Conserve (1947) en De tranen der acacia's (1949). Hermans brak door naar een groot lezerspubliek met de roman De donkere kamer van Damokles (1958), waarin de hoofdpersoon Henri Osewoudt door een mysterieuze dubbelganger in het verzet tegen de Duitse bezetter wordt betrokken. Een ander hoogtepunt in zijn werk is de roman Nooit meer slapen (1966), over een mislukte expeditie in Lapland van een jonge geoloog.

Sinds 2005 verschijnen, onder auspiciën van het Willem Frederik Hermans instituut en wetenschappelijk bezorgd door het Huygens Instituut der Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen te Den Haag, de Volledige Werken van Hermans, die in totaal 24 delen zullen bevatten. In februari 2015 verschijnt De zanger van de wrok, het tweede en laatste deel van de Hermans-biografie door Willem Otterspeer.

Hermans was een verwoed verzamelaar van typemachines. Kunstfotograaf Philippe Debeerst maakte zelfs een fotoboek van Hermans typemachineverzameling.

Kavelgegevens
Object
Boek gerelateerd object
Aantal boeken
1
Onderwerp
Biografie
Auteur/ Illustrator
Ex-bibliotheca Freek de Jonge; Willem Frederik Hermans
Boektitel
Fotobiografie
Staat
Goed
Publicatiejaar oudste item
1969
Druk
Eerste druk
Taal
Nederlands
Oorspronkelijke taal
Ja
Uitgever
Thomas Rap
Band
Halfleer
Extra's
Andere extra - zie beschrijving, Beperkte oplage, Gesigneerd, Stofomslag
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
of Inloggen