van Melle's, Nibb-it, Brinta - van Melle's, Nibb-it, Brinta - Trommel (3) - Blik, metaal

Omschrijving
van Melle's, Nibb-it, Brinta - van Melle's, Nibb-it, Brinta - Trommel (3) - Blik, metaal
Nederland - Midden 20e eeuw

1. Nibb-it blik uit de jaren '50.
Diepte 28, hoogte 36 en breedte 41,5 cm. Erg groot blik, in goede staat. Jaren '50, Nederland.
2. Brinta blik uit de jaren '60. In fraaie conditie!
3. Blik van Perfetti van Melle's.
Oud koffieblik van Van Melle's Breskens Holland, Confectionery Works. Scharnier werkt prima.

Van Melle begon omstreeks 1840 als een bakkerij te Breskens. Deze verkocht ook suikerballetjes. In 1900 begon Izaak van Melle deze ook machinaal te produceren. Omstreeks 1920 startte Izaaks broer Dirk-Machiel met een fabriek voor biscuits en wafels, waaronder het Mariakaakje. Het volgende rijm werd ter verkoop gehanteerd:
Moeders! Bezit ge nog jeugdige kind'ren?Zorgt voor Van Melle's biscuits in de kast.Maar sluit ze weg. Want slechts dat kan verhind'ren.Dat ge Uw kind'ren bij 't snoepen verrast.
Men zocht internationaal naar recepturen en vanaf 1926 werden toffees vervaardigd, alsmede de vruchtenkaramel en pepermuntkaramel die vanuit Polen werden geïntroduceerd. Deze snoepjes zijn wereldwijd nog altijd populair onder de namen Fruittellaen Mentos. Het bedrijf vond markten tot ver over de grenzen en in 1935 werd zelfs het eerste bedrijfsvliegtuig van Nederland, de Dubbele Arend, aangekocht. Op 11 september1944 werd Breskens echter zwaar gebombardeerd door de geallieerden, waarbij ook de fabriek werd verwoest. In 1946herstartte men de productie in Rotterdam. In de jaren tachtig van de 20e eeuw verhuisde het bedrijf naar Breda, waar er ongeveer 650 mensen werkzaam zijn.
In 1997 kocht Van Melle een aandelenbelang van 5% in Klene.[1] Van Melle realiseerde toen een jaaromzet van 808 miljoen gulden. Klene maakte onder meer muntdrop, hoestmelanges en kauwgom en had in 1996 een omzet van 60 miljoen gulden.[1] In 1999 werden alle aandelen Klene opgekocht. Bij de twee bedrijven samen werkten 3200 mensen en de combinatie werd de nummer twee op de Nederlandse snoepmarkt na Redband Venco, een onderdeel van CSM.

Kavelgegevens
Aantal items
3
Object
Trommel
Materiaal
Blik, metaal
Ontwerper / Kunstenaar
van Melle's, Nibb-it, Brinta
Fabrikant / Merk
van Melle's, Nibb-it, Brinta
Geschatte periode
Midden 20e eeuw
Land van herkomst
Nederland
Staat
Goede staat - gebruikt met kleine tekenen van ouderdom en vlekjes
Afmetingen
41,5×36×28 cm
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
of Inloggen