Aardewerk schedel - Been - Filipijnen

Omschrijving
Aardewerk schedel - Been - Filipijnen
Eind 20e eeuw - Goede staat, gebruikt met enige tekenen van slijtage

Decoratief object uit de Filippijnen.
Hoogte: circa 24 cm
Gewicht: circa 950 gr.
Periode: laatste kwart 20e eeuw

De Ifugao staan bekend om hun verleden als koppensnellers. De twee belangrijkste redenen voor de Ifugao voor het koppensnellen waren: eerwraak en prestige. Na een moord of ander ernstig misdrijf organiseerde de familie van het slachtoffer een strafexpeditie. De dader of iemand in zijn naaste omgeving werd opgespoord, vermoord en onthoofd, om de eer van de familie hoog te houden. Een dergelijke strafexpeditie lokte uiteraard meestal ook weer een tegenactie uit en deze vetes konden op die manier generaties lang voortduren.
Naast wraakacties organiseerden men ook wel aanvallen waarbij een succesvolle afloop het prestige van de deelnemende mannen verhoogde. Ook gebeurde het dat men zich bij een sterfgeval in de familie, zoals het overlijden van een moeder tijdens de geboorte, genoodzaakt voelde het hoofd van een vreemdeling te nemen, zodat de ziel van de overledene rust zou vinden in het hiernamaals.
De praktijk van het koppensnellen behoort al een eeuw tot het verleden. Om de tradities in stand te houden, wordt gebruik gemaakt van natuurgetrouwe replica's van gebakken klei. Het betreft hier een vergelijkbaar exemplaar.

Kavelgegevens
Object
Aardewerk schedel
Regio / land
Filipijnen
Materiaal
Been
Periode
Eind 20e eeuw
Staat
Goede staat, gebruikt met enige tekenen van slijtage
Verkocht met standaard
Nee
Afmetingen
23×20×16 cm
Gewicht
1210 g
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
of Inloggen