Frits Rotgans (1912-1978) - "Untilted" jaren 50/60 print Waalhaven Rotterdam

Omschrijving
Frits Rotgans (1912-1978) - "Untilted" jaren 50/60 print Waalhaven Rotterdam
Zilvergelatinedruk - blindstempel

Rotgans kreeg in de fotowereld internationale erkenning door zijn zelfgeconstrueerde breedbeeldcamera's. Met zijn eigen camera's fotografeerde hij in de jaren vijftig vanaf spectaculaire standpunten de Amsterdamse en Rotterdamse havens en als geen andere fotograaf heeft hij in de jaren '50 en '60 de vrachtvaart op de binnenvaart van de Rijn in panorama-foto's vastgelegd. Haarscherpe zwart-wit foto's zijn het, die zowel in binnen- en buitenland positief werden besproken.

Met zijn zelfgebouwde breedbeeldcamera's beklom hij gebouwen en drijvende bokken om fascinerende overzichten te maken van de wederopbouw en bedrijvigheid in stad en haven. Rotgans koos voor hoge standpunten die overzicht boden over de open vlakten van de door bommen verwoeste stad, waarop in hoog tempo nieuwe, vaak modernistische architectuur verrees en over de bedrijvigheid op de Maas. Op basis van bestaande objectieven bouwde Rotgans zijn eigen camera's met namen als 'Tin Frizzie' en 'Rotgans Ideaal'. De breedbeeldopnamen kon hij maken door deze objectieven te voorzien van cassettes, waarin drie beelden van grootbeeldfilms naast elkaar pasten en deze tegelijk te belichten.

Kavelgegevens
Kunstenaar
Frits Rotgans (1912-1978)
Titel van kunstwerk
"Untilted" jaren 50/60 print Waalhaven Rotterdam
Techniek
Zilvergelatinedruk
Signatuur
blindstempel
Staat
Redelijk goed
Vintage afdruk
Ja
Afbeeldingsgrootte
18×45 cm
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
of Inloggen