F. Lapidoth - Ironisch en tragisch - 1895

Omschrijving
F. Lapidoth - Ironisch en tragisch - 1895
Literatuur - Aantal: 1 - Boek
Frits Lapidoth - Ironisch en tragisch - Leiden - Van Doesburgh - 1895 - 1ste en enige druk - 8vo, 15 x 20 cm., 279 pp. - halflinnen.

Conditie: zeer matig (kwetsbaar boek: bovenste binnenste kneep los, katernen lossig en andere besch.)

*Zoals al Lapidoths literaire werk zelden tot nooit aangeboden. Modernistische verhalenbunden waarover de scherpzinnige criticus Den Oude (C. van Nievelt) schreef:
'De meer ‘tragische’ novellen uit dit werk van Lapidoth benaderen het dichtst het profiel: in ‘Een vader’, ‘Zielemoord’, ‘Op de grenzen’ en ‘Een begrafenis’ gaat het om de verbeelding van het innerlijk leven van steeds één personage. In ‘Zielemoord’ gebeurt dat op indringende wijze: de hoofdpersoon, een vrouw, verhaalt hier zelf de geschiedenis van haar ondergang. We herkennen hier het procédé van Emants' Nagelaten bekentenis: de ‘ik’-persoon, aan het eind beland van zijn levenstragedie, stelt zijn geschiedenis te boek in een diepgaande zelfanalyse. De vrouw uit ‘Zielemoord’ doet dat ‘om allen te waarschuwen, die lijden aan mijne kwaal, genezing zoeken waar ik zielegif vond en zwak zijn als de gefolterde, uit wier uitgewoond gemoed naklinken de woorden, die men zal horen.'

Kavelgegevens
Object
Boek
Aantal boeken
1
Onderwerp
Literatuur
Auteur/ Illustrator
F. Lapidoth
Boektitel
Ironisch en tragisch
Staat
Redelijk
Publicatiejaar oudste item
1895
Druk
Eerste druk
Taal
Nederlands
Oorspronkelijke taal
Ja
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
of Inloggen