Willem Frederik Hermans - Nooit meer slapen - 1966

Omschrijving
Willem Frederik Hermans - Nooit meer slapen - 1966
De zeldzame linnen uitvoering met stofomslag ZONDER de beruchte zet- en drukfout 'haudt' in plaats van 'houdt'

Willem Frederik Hermans - Nooit meer slapen - Amsterdam, De Bezige Bij, 1966 - 1e druk - [256] pp. - In linnen gebonden met stofomslag - 20 x 12,5 cm. - JS 229.

Conditie: Zeer mooi en in uitstekende conditie. In de rechterbovenhoek van het voorste schutblad staat een stempeltje met een korte naam.
Het stofomslag is in goede staat. Enkele imperfecties aan de randen. De rug is licht verkleurd. De achterste rand van de rug is wat geschaafd. Op het voorplat van het stofomslag zit links onderaan een heel klein en licht balpen-streepje.

De moeilijkst te vinden handelseditie van Hermans. Van de eerste druk van Nooit meer slapen verschenen 19.400 gebrocheerde exemplaren en 490 in linnen gebonden met stofomslag.

Zoals alle eerste en tweede drukken van Nooit meer slapen hebben ook de meeste gebonden exemplaren op p. 220 op de 14e regel van onder de zet- en drukfout 'haudt' in plaats van 'houdt' staan.
Dit exemplaar heeft die zet- en drukfout niet!

Hoe dit kan, is al lange tijd een bron van discussie. Hoewel daarop de hoop was gevestigd, gaf ook de verschijning van het derde deel van de Volledige werken van W.F. Hermans met De donkere kamer van Damocles en Nooit meer slapen niet het verlossende antwoord. Het ontbeerde de samenstellers aan drukproeven voor de tweede en derde druk.

Nick ter Wal onthult op zijn onvolprezen website Artistiek Bureau hoe de zetfout tot stand kwam: 'Bij drukkerij Bosch te Utrecht ontdekt men begin 1966 bij het corrigeren van de drukproeven van Nooit meer slapen een zetfout: in plaats van ‘houdt’ staat er ‘houdt’ met een vette u. Een opmerkzame corrector maakt een aantekening, zodat een zetter voor de volgende oplage een correctie kan plegen. Helaas vervangt deze de vette u niet door een normale u, maar wisselt hij de o in voor een a: ‘haudt’. De persen draaien alweer. De drukfout heeft een zetfout als broertje - ach, wel zo gezellig in één woord.' Aldus Nick ter Wal.

Maar toen? Dat is gissen. Zeker is dat bij het ter perse gaan van de derde druk beide fouten ongedaan werden gemaakt en er gewoon ‘houdt’ komt te staan. Een theorie is dat die derde druk al op de pers moet zijn gegaan voordat de binder aan het binden van de oplage van de eerste druk was begonnen. Er bestaan immers exemplaren van de eerste druk met en zonder fouten en gebonden exemplaren van de tweede druk met fouten. Het kan echter ook nog zijn dat de gebonden uitgaven zonder fout later zijn gemaakt met het eerste katern van de eerste druk.

Van de gebonden eerste druk zonder fout zijn maar enkele exemplaren bekend. Dit is er een van!

Kavelgegevens
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 65.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
of Inloggen