Johannes Wigand - De Servetianismo seu de antitrinitariis - 1575

Omschrijving
Johannes Wigand - De Servetianismo seu de antitrinitariis - 1575
Geschiedenis, Religie - Aantal: 1 - Boek

Collatie; (10), 89 [=178] pp.

Conditie; Herbonden en met vernieuwde schutbladen. Ex libris aan binnenzijde voorste schutblad. Zes pagina's met oude gedrukte tekst zijn meegebonden en hebben waarschijnlijk ooit dienst gedaan als schutbladen. Deze "schutbladen" lijken van vroeger datum (vroeg 16e-eeuw?) dan het boekje. Mist laatste 2 bladen (90 en 91) = anderhalve pagina tekst en anderhalve pagina correcties (zie google books). Inhoud wat verkleurd en beduimeld maar al met al netjes.

¶ Johann Wigand (1523-1587) was een Duitse Lutherse geestelijke, protestantse hervormer en theoloog.
Johann Wigand werd geboren in Mansfeld in Saksen-Anhalt. Hij groeide op in een Luthers gezin. Vanaf 1538 studeerde Wigand aan de Universiteit van Wittenberg, waar hij lezingen bijwoonde van Martin Luther en Philipp Melanchthon. Hij was een van de belangrijkste bijdragers aan de Magdeburg-eeuwen, een kritisch werk over kerkgeschiedenis. In 1545 studeerde hij af.
In 1553 werd hij benoemd tot predikant in de St. Ulrichkerk in Maagdenburg. In 1560 werd hij professor theologie in Jena. In 1563 ontving Wigand zijn doctoraat in de theologie aan de Universiteit van Rostock.
In 1573 nam August van Saksen het bestuur van Saksen-Weimar over. Johann Wigand, samen met bijna 100 pastors, waaronder Tilemann Heshusius, werden gedwongen het grondgebied te verlaten. Heshusius en Wigand gingen naar Königsberg in Oost-Pruisen. In 1575 werd Wigand bisschop van Pomesania, een functie die hij tot zijn dood in 1587 bekleedde.
Hij wordt herdacht in het botanische geslacht Wigandia.

Kavelgegevens
Object
Boek
Aantal boeken
1
Onderwerp
Geschiedenis, Religie
Auteur/ Illustrator
Johannes Wigand
Boektitel
De Servetianismo seu de antitrinitariis
Staat
Goed
Publicatiejaar oudste item
1575
Druk
Eerste druk
Taal
Latijn
Oorspronkelijke taal
Ja
Uitgever
Haeredum Iohannis Daubmann
Band
Harde kaft
Afmetingen
13×8 cm
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
of Inloggen