J.J. Orlers - Beschryving der Stad Leyden met kaarten en plaaten eerste deel - 1760

Omschrijving
J.J. Orlers - Beschryving der Stad Leyden met kaarten en plaaten eerste deel - 1760
Geschiedenis, Topografie, To direct - Aantal: 1 - Boek

Volledige titel; Beschryving der Stad Leyden, behelzende 't begin, den voortgang, en den aanwas van die stad; de stichting der kerken, kloosteren, gasthuizen, en andere publieke gebouwen, gelyk ook de oprechting van de Academie en de Collegien der Theologie [...] derde druk, van vele misstellingen gezuivert, doorgaans verbetert, en vermeerdert tot dezen tijd. Met kaarten en platen. Eerste deel.

Collatie; (28), 404 pp.

Conditie; Gekartonneerde band met papier overtrokken (van iets later datum?). Inhoud - gezien de leeftijd - in uistekende staat. Het boek bevat een grote uitslaande plattegrond van Leiden (formaat 32x37 cm.), en 11 (half-pagina) gravures in de tekst waaronder die van de Burcht, het Stadhuis, de Lakenhal, de Universiteit (het Academiegebouw) en de universiteitsbibliotheek. Daarnaast een uitslaande gravure van de inwijding van de Leidse universiteit in 1575.

¶ Jan Janszoon Orlers werd geboren in Leiden in 1570.
In 1591 ging hij in de leer bij de Amsterdamse boekhandelaar Cornelis Claesz, voordat hij zich in 1596 in zijn woonplaats vestigde.
Hij begon een carrière en werd wethouder in 1631 en burgemeester in 1641.
Orlers publiceerde ook geschiedkundige werken, in het bijzonder Beschryvinge der stad Leyden (1e editie, 1614).
Het hier aangeboden werk stamt uit 1760 en zou de 3e editie moeten zijn. Er zijn echter ook 3e edities te vinden uit 1781. Deze editie uit 1760 is nauwelijks te vinden en de collatie is dan ook lastig omdat er nauwelijks vergelijkbare exemplaren voorhanden zijn. Geen index voor de boekbinder, onduidelijk in hoeverre er andere gravures in zouden moeten zitten.

Kavelgegevens
Object
Boek
Aantal boeken
1
Onderwerp
Geschiedenis, To direct, Topografie
Auteur/ Illustrator
J.J. Orlers
Boektitel
Beschryving der Stad Leyden met kaarten en plaaten eerste deel
Staat
Zeer Goed
Publicatiejaar oudste item
1760
Druk
Herdruk
Taal
Nederlands
Oorspronkelijke taal
Ja
Uitgever
Gerrit Tielenburg
Band
Harde kaft
Afmetingen
21×16 cm
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
of Inloggen