Daniel Sennert & Daniel Jonctys (vert.) - Verhandelingh der toover-sieckten: Geschil van de schoot- en steeck-vrije - 1638

Omschrijving
Daniel Sennert & Daniel Jonctys (vert.) - Verhandelingh der toover-sieckten: Geschil van de schoot- en steeck-vrije - 1638
Esoterie, Geneeskunde, Wapenkunde, Tovernarij, Hekserij, Bijgeloof, Placebo - Aantal: 1 - Boek

Sennertus, D. [Jonctys, Daniel, vert.] - Verhandelingh der toover-sieckten: Geschil van de schoot- en steeck-vrije. Geschil van de wapen-salve. Paracelsi vrye-konst. Wt verscheyde Latijnsche boecken D. Sennerti vertaelt, en by een geschickt door D. Jonctys. Tot Dordrecht, Gedruckt by Hendrick van Esch, wondende in ’t Hoff. Anno 1638 – (26) 331 (8) p. – 15x9,5x2,5 cm

Conditie: Goed. Perkamenten band uit de tijd met de titel handgeschreven in inkt op de rug. Onder de rug zijn de resten van een oud label te zien. (zie foto’s). Het perkament heeft een mooie patina en ouderdomssporen. Op het schutblad is een–gedeeltelijk uitgescheurd–bibliotheek etiket. (zie foto’s). Er is een gegraveerde titelpagina (beetje lossig) met een eigendomsvermelding “Van Lierde”. De daaropvolgende pagina staat ook de eigendomsvermelding "Otto Dingmans 1654". (zie foto’s) Het boekblok is schoon en fris. Hoewel enkele katernen wat lossig zijn zit het goed in de band. (zie foto’s)

Het boek bestaat uit delen, te weten: “Toover-sieckten” t/m pagina 191; “Geschil van de schoot- en steeck-vrije: Waer in bepleyt wert, of ’t een Christen vrystaet, door omhangselkens, aen-gebonde Teecken-beeldekens, of andere diergelijcke middelen, sigh selven voor alle wapenen onquetsbaer te maken” t/m pagina 228; “Geschil van de wapen-salve” t/m pagina 262; “Paracelsi vrye-konst onvry gemaeckt door S. Sennerum” tot pagina 303; en het gedeelte “Van de krachten des inbeeldinghs” dat loopt tot en met pagina 34. Dit alles wordt gevolgd door de “Bladt-wijser” (zie foto’s)

Zeer zeldzame eerste editie van de Nederlandse vertaling (acht jaar later verscheen een tweede editie bij J.F. Stam) van dit belangrijke werk over tovenarij en hekserij, magische drankjes en de invloed van verbeeldingskracht op iemands welzijn. (En, zoals hierboven is te lezen bevat het boek ook een verhandeling over hoe men over hoe men onoverwinnelijk kan worden!) Oorspronkelijk geschreven door de Wittenbergse medische professor Daniel Sennert (1572-1637) die naast beoefenaar van de medische wetenschap ook een gelover was in occultisme.

De vertaler D. Jonctys (1600-1654) was een Dordtse arts en dichter en schreef tegen de populaire opvattingen over occulte krachten. Over Jonctys is in 1974 door M.J. van Lieburg een uitgebreid artikel verschenen onder de titel: “De dichter-medicus Daniel Jonctys (1611-1654). Zijn strijd tegen het bijgeloof en zijn relatie tot Johan van Beverwijck. William Harvey en Daniel Sennert” (zie Tsch. Gesch. Gnk. Natuurw. Wisk. Techn., 2(1979)4, p.29 – dit artikel is ook online te raadplegen) In dit stuk wordt duiding gegeven van de titelprent: “Op de titelprent kon men verder zien hoe een bezweerder een magische cirkel trekt voor het bed van een patient, en hoe de godsnaam als een bezweringsformule met de letters TM (tetragrammaton) op de grond geschreven wordt.” (van Lieburg, 1974)

Kavelgegevens
Object
Boek
Aantal boeken
1
Onderwerp
Esoterie, Geneeskunde, Tovernarij, Hekserij, Bijgeloof, Placebo, Wapenkunde
Auteur/ Illustrator
Daniel Sennert & Daniel Jonctys (vert.)
Boektitel
Verhandelingh der toover-sieckten: Geschil van de schoot- en steeck-vrije
Staat
Zeer Goed
Publicatiejaar oudste item
1638
Druk
Eerste druk
Taal
Nederlands
Oorspronkelijke taal
Nee
Uitgever
H. Van Esch
Band
Vellum
Aantal pagina‘s.
343
Afmetingen
15×9,5 cm
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
of Inloggen