Eugeen Van Mieghem (1875 - 1930) - Zakkennaaister in de Antwerpse haven

Omschrijving
Eugeen Van Mieghem (1875 - 1930) - Zakkennaaister in de Antwerpse haven
Ets - Handgesigneerd - 1900

Prachtig en gezocht haventafereel door de gevierde Eugeen Van Mieghem (1975-1930). Zeldzaam werk!

Het werk is rechts onderaan met potlood gesigneerd.

-->

Rond 1892 kwam Van Mieghem aan de Antwerpse Academie in contact met het werk van onder anderen Vincent van Gogh, Georges Seurat, Meunier en Henri de Toulouse-Lautrec. In 1896 werd hij echter door de leraar Eugène Siberdt (dezelfde die tien jaar eerder Van Gogh deed vertrekken) van de academie verwijderd. In 1897 komt hij na een bezoek aan een expositie in Brussel bij La Libre Esthétique onder de invloed van het werk van Edvard Munch. In maart 1919 exposeerde Van Mieghem in Antwerpen zijn oorlogswerk in het Koninklijk Kunst-verbond. Deze merkwaardige reeks van vooral tekeningen en pastels kende sterke bijval bij de kunstcritici die dit werk vergeleken met dit van Théophile-Alexandre Steinlen, Jean-Louis Forain en Käthe Kollwitz.

De laatste jaren wordt het werk van Eugeen Van Mieghem internationaal herontdekt. Een stichting, tentoonstellingen in binnen- en buitenland, drie kunstboeken en een museum brachten zijn typische oeuvre weer in de belangstelling. In het Picasso Museum te Barcelona liep begin 2000 de grote Steinlen retrospectieve waarin niet minder dan 7 werken van EVM werden opgenomen naast werk van tijdgenoten als onder anderen Pablo Picasso, Vincent van Gogh, Henri de Toulouse-Lautrec, Edgar Degas en Munch.

Kavelgegevens
Kunstenaar
Eugeen Van Mieghem (1875 - 1930)
Titel van kunstwerk
Zakkennaaister in de Antwerpse haven
Jaar
1900
Techniek
Ets
Handtekening
Handgesigneerd
Staat
Over het algemeen in goede staat
Verkoop met lijst
Ja
Afbeeldingsgrootte
20×14 cm
Totale afmetingen
29,5×20,5×1 cm
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
of Inloggen