Jan Weissenbruch (1822-1880) - Twee landschappen: Wasdag en Kustdorp

Omschrijving
Jan Weissenbruch (1822-1880) - Twee landschappen: Wasdag en Kustdorp
Olieverf op paneel - Ongesigneerd - c. 1850

Twee kleine zeldzame schilderijtjes van Jan Weissenbruch (Den Haag 1822 – Den Haag 1880). Attrib.

Op het eerste landschap staat de rand van een dorp afgebeeld met op de voorgrond drogende was over een hek. Dit brede hek en de met pasteuze toets aangebrachte wolkenpartij accentueren de horizontaliteit van de compositie. Zoals gebruikelijk bij Weissenbruch is het landschap gestoffeerd met een paar personen in traditionele klederdracht. Een vrouw zit tegen een hek. Wat personen wandelen voorbij. Een schoorsteen slaat wat rook uit. Er heerst een zogenaamde zondagmorgenstemming; vriendelijk, vredig en rustig.

Op het andere landschap is een kustdorp achter de duinen afgebeeld. De laagstaande zon schijnt op het gebouwtje op de voorgrond waardoor er een scherpe uitgerekte slagschaduw op de grond slaat. Met een paar witte verfstreken geeft Weissenbruch knap de weerkaatsing van het zonlicht op de nokken van de daken en de randen van de huisjes weer. Dit spel tussen kantig invallend zonlicht en sterke slagschaduwen zijn één van de bekende kwaliteiten van Jan Weissenbruch.

Beide werkjes zijn olieverfschetsen. Over de totstandkoming van de schilderijen van Jan Weissenbruch schrijft de auteur Willem Laanstra in zijn ouvrecatalogus het volgende:

“Weisenbruch paste de gebruikelijke cyclus, potloodschets – aquarelstudie – olieverfschilderij toe. Soms echter had Weissenbruch de gewoonte eerst een kleine olieverfschets te schilderen. In deze schetsen die thans vaak voor een geacheveerd schilderij doorgaan en derhalve als zodanig ook in de catalogus zijn opgenomen, preludeert Weissenbruch qua wijdsheid en penseelstreek duidelijk op de Haagse School”.

Van het landschap getiteld Wasdag zijn twee varianten bekend in olieverf, en éen aquarel. De afbeeldingen hiervan zijn terug te vinden in de catalogus van Willem Laanstra en zijn ook hier opgenomen (zie de laatste afbeelding). Voor meer afbeeldingen en informatie over Weissenbruchs olieverfschetsen is ook de meer recente tentoonstellingscatalogus ‘Jan Weissenbruch’ de moeite waard, zie onderdaan de literatuurlijst.

De werkjes verkeren in een goede conditie. Onder inspectie met uv-licht zijn er geen retouches zichtbaar. De vernis is egaal en helder. De schilderijtjes dienen wel schoongemaakt te worden, er is behoorlijk wat oppervlakte vuil. Vooral de groene aanslag in de lucht is storend.

Afmetingen met lijst: 16 x 26 cm en 17.5 x 25.5 cm.
Afmetingen zonder lijst: 11 x 21.5 cm en 13 x 21 cm.

De schilderijen zullen aangetekend, verzekerd en uiterst goed verpakt worden verzonden. Ophalen is ook mogelijk.

Literatuur
Willem Laanstra. Jan Weissenbruch schilder-graficus 1822-1880. Amsterdam 1986.
Terry van Druten en anderen. Jan Weissenbruch. Bussum 2016.

Kavelgegevens
Titel van kunstwerk
Twee landschappen: Wasdag en Kustdorp
Kunstenaar
Jan Weissenbruch (1822-1880)
Jaar
c. 1850
Techniek
Olieverf op paneel
Handtekening
Ongesigneerd
Aangeboden met lijst
Ja
Staat
In goede staat
Afbeeldingsgrootte
16×26 cm
Totale afmetingen
17,5×25,5×2 cm
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 65.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
of Inloggen