Fr. de Salignac, de la Mothe Fenelon - Bewys dat God is - 1715

Omschrijving
Fr. de Salignac, de la Mothe Fenelon - Bewys dat God is - 1715
Filosofie, Literatuur, Religie - Aantal: 1 - Boek

Volledige titel; Bewys dat God is, genoomen uit de kennisse der natuure, en geschikt naa 't geringe verstant van de allereenvoudigste. Uit het Fransch vertaalt naa den vierden druk.

Gebonden met; Verklaringe van de maximen der Heyligen over het inwendige (geestlyk) leeven - Amsterdam, Abraham Boekholt, 1699.

En; Byvoegselen rakende het Boek genaamt de maximen der Heyligen over het inwendige (geestlyk) leeven - idem

En; Bulle van den Allerheyligsten Vader Innocentius XII door welke het Boek [...] genaamt de maximen der Heyligen [...] is Veroordeelt - idem

Collatie; xlviii,240,(8),(2),(16),180,96,16 pp.

Conditie; Perkamenten band met titel in oude hand op de rug geschreven. Portret van Fenelon op verkeerde plaats ingebonden maar compleet! Gebruikelijke verkleuring verder in uitstekende staat. Schaarse uitgave nog zeldzamer door de bijgebonden werken. Interessant.

¶ Fénelon was Frans schrijver, aartsbisschop, en aanhanger van het quiëtisme. Door zijn maatschappelijke kritiek wordt hij gerekend tot de voorlopers van de verlichting. Zijn ideeën waren een rechtstreekse aanzet voor filosofen als Voltaire en Rousseau. Door de nadruk op het gevoel en zijn poëtische stijl kan men hem ook beschouwen als een voorloper van de romantiek.
Na de buiten medeweten van de schrijver gepubliceerde Explication des Maximes des Saints sur la Vie Intérieure (1697) werd hij heftig bestreden door Bossuet. Een beroep op de paus leidde tot veroordeling van zijn werk door paus Innocentius XII op 12 maart 1699.

Kavelgegevens
Object
Boek
Aantal boeken
1
Onderwerp
Filosofie, Literatuur, Religie
Auteur/ Illustrator
Fr. de Salignac, de la Mothe Fenelon
Boektitel
Bewys dat God is
Staat
Zeer Goed
Publicatiejaar oudste item
1715
Druk
Eerste druk
Taal
Nederlands
Oorspronkelijke taal
Nee
Uitgever
Gerard onder de Linden
Band
Vellum
Afmetingen
16×10 cm
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
of Inloggen