Marten Toonder Studio's en Hans G. Kresse - uit "In Holland staat een huis" - De legende van Pinneke Proost - originele filmcell - (1943)

Omschrijving
Marten Toonder Studio's en Hans G. Kresse - uit "In Holland staat een huis" - De legende van Pinneke Proost - originele filmcell - (1943)
Marten Toonder Studio's - Goed - 1 Originele tekening(en) - Formaat: 32,5 x 26,5 cm.

Op 1 december 2010 werd de culturele erfenis van Marten Toonder (al het werk dat Marten Toonder zélf maakte) door de erven officieel overgedragen aan het Letterkundig Museum Leiden en sindsdien dus eigendom van de Nederlandse Staat. In november 2018 werd het archief van de Marten Toonder Studio's geschonken aan het Literatuurmuseum in Den Haag en het Eye Filmmuseum in Amsterdam. Zie de laatste foto.

Door bovenstaande ontwikkelingen is de kans uitgesloten dat er vanuit deze nalatenschap nog origineel werk van Marten Toonder zélf en Marten Toonder Studio's "in de markt" zal worden aangeboden.

"In Holland staat een huis" werd in 1943 door Marten Toonder Studio's gemaakt als reclame(filmje) voor Kabouter-jenever van Distilleerderij Herman Jansen, Schiedam. Aan het maken van het reclamefilmpje in 1943 werkten (bij Marten Toonder Studio's) o.a. Marten Toonder en Hans G. Kresse (beroemde tekenaar van Eric de Noorman) mee.
Jaren geleden bleken er enkele, originele filmcells uit 1943(!!) bewaard te zijn gebleven. Uniek, want celluloid was in die jaren kostbaar materiaal; het was gebruikelijk dat de cells na gebruik werden schoongemaakt en weer gebruikt voor de volgende scene.

Dit kavel bevat zo'n originele filmcell die werd gemaakt door Marten Toonder Studio's in 1943. De cell verkeert in goede staat. Enkele kleine plekjes verf bij Pinneke Proost zijn in de afgelopen 77 jaar verloren gegaan.
De cell uit 1943 is geheel authentiek (niet gerestaureerd) en verkeert verder nog in goede staat. Een echte, mooie Toonderiaanse kabouter met de naam Pinneke Proost.

Kavelgegevens
Object
Originele tekening(en)
Aantal items
1
Taal
Nederlands
Serie
Marten Toonder Studio's en Hans G. Kresse
Titel
uit "In Holland staat een huis" - De legende van Pinneke Proost
Jaar oudste item
1943
Staat
Goed
Druk
originele filmcell
Uitgever
Formaat: 32,5 x 26,5 cm.
Tekenaar
Marten Toonder Studio's
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
of Inloggen