Jan Mankes (1889-1920) - Koemelkster

Omschrijving
Jan Mankes (1889-1920) - Koemelkster
houtsnede op papier - Handgesigneerd - 20e eeuw

Jan Mankes 1889-1920, Melken van koe door boerin, houtsnede op papier. kleur zwart wit. ca. 1915. Jan Mankes was een Nederlands kunstschilder en graficusMankes liet een oeuvre na van zo'n 150, met name kleine, schilderijen, ongeveer 100 tekeningen en zo'n 50 prenten. In meer dan de helft van zijn werk is de natuur het belangrijkste onderwerp. Daarnaast maakte hij zelfportretten, portretten (met name van zijn vader, zijn moeder en zijn vrouw), stillevens, landschappen en interieurs. Mankes exposeerde al veel gedurende zijn leven en werd zeer gewaardeerd.

In het begin schilderde Mankes vooral donkere vogels in donkere tinten, later ook licht gekleurde, met name witte dieren zoals hanen en konijnen. De Haagse kunstverzamelaar en sigarenfabrikant Aloysius Pauwels was zijn mecenas en die stuurde hem naast materialen ook vaak bijzondere vogels die hij kon schilderen.

Zijn werk kenmerkt zich met name door een zekere stilte. In 1923 noemt Richard Roland Holst Mankes Hollands meest verstilde schilder. Deze stilte wordt veroorzaakt door evenwichtige composities en ingetogen kleurgebruik, alsmede een nauwelijks zichtbare penseelstreek.

Zijn werk was onder meer tentoongesteld in het Scheringa Museum voor Realisme. De collectie is vanaf voorjaar 2015 ondergebracht in museum MORE dat gevestigd is in het (daartoe uitgebreide en geheel verbouwde) voormalige gemeentehuis van het Gelderse Gorssel

Over dit werk: Antieke houtsnede op papier. Mooi en goed kwa kleur gebleven ondanks de hoge leeftijd. Zwart/ wit (zie foto's) lichte gebruikerssporen op ppaier door ouderdom.


Afmetingen:
Antiek houtsnede plaatje op papier ca. 19 x 14 cm.

Gesigneerd. J Mankes potlood(zie foto's)
Afkomstig uit inboedel.
Houtsnededruk komt in een plastic hoesje
Alleen aangetekende en verzekerde verzending voor rekening van de koper.
De foto's zijn onderdeel van deze verkoop via catawiki.nl, eerst goed kijken voordat u een bod uitbrengt. Wij verpakken en verzenden professioneel uw kunstwerk.

Succes met bieden!

Kavelgegevens
Titel van kunstwerk
Koemelkster
Kunstenaar
Jan Mankes (1889-1920)
Jaar
20e eeuw
Techniek
houtsnede op papier
Handtekening
Handgesigneerd
Aangeboden met lijst
Ja
Staat
In goede staat
Afbeeldingsgrootte
19×14 cm
Weight
1 kg
Totale afmetingen
35×25×1 cm
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
of Inloggen