Een uiterst klein model penantkastje met jaloeziedeur - Louis XVI - Mahonie, Messing - 1775-1785

Omschrijving
Een uiterst klein model penantkastje met jaloeziedeur - Louis XVI - Mahonie, Messing - 1775-1785
Nederland

Een uiterst klein en rijkelijk penantkastje met jaloeziedeur, waarbij de schoonheid en vakmanschap in de details zitten!

Dit Hollandse penantkastje is vervaardigd gedurende de vroege Louis XVI-periode omstreeks 1775-1785. Het meubel is opgebouwd uit Eiken- & Mahoniehout en belijmd met (Bloem-)mahoniefineer. Onder het met Mahoniefineer belijmde bovenblad met kwartronde krasse profielrand, bevindt zich een enkele gezwaluwstaarte lade. De lade draagt nog de originele gegoten & vergulde messing grepen en sleutelentree, gedecoreerd met o.a. Leeuwenkoppen, Rozetten en Laurierbladeren. Tevens draagt de lade nog het originele slot met werkende sleutel. Erg ongebruikelijk is het naar beneden geplaatste slot, dat door de bodem heen vergrendeld in de onderliggende travers. Op de overhoekse zijstijlen zijn twee fraai gegoten & vergulde ornamenten geplaats, welke gedecoreerd zijn met o.a. Rocaille-, Bloem- & bladermotieven en Guirlandes. De combinatie van deze typerende stijlkenmerken voor de Louis XV- & Louis XVI-periode geeft goed de transitie weer naar de nieuwe mode van de Louis XVI stijl. Het rolluik is voorzien van een verfijnd messing knopje en erachter bevindt zich een enkele legplank, welke op twee verschillende hoogtes is te plaatsen. Het penantkastje rust op verfijnde elegant vormgegeven voor- & achterpootjes. Verspreid over het meubel bevinden zich een aantal oude en niet storende restauraties. Het gehele penantkastje heeft een prachtige diepe warme kleur en mooie zijdeglans van de authentieke wasafwerking.

Kavelgegevens
Object
Een uiterst klein model penantkastje met jaloeziedeur
Materiaal
Mahonie, Messing
Stijl
Louis XVI
Geschatte periode
1775-1785
Land van herkomst
Nederland
Staat
Goede staat - gebruikt met kleine tekenen van ouderdom en vlekjes
Afmetingen
80×77,5×37 cm
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
of Inloggen