N. Despars - Chronyke van Vlaenderen - 1727/1736

Omschrijving
N. Despars - Chronyke van Vlaenderen - 1727/1736
Geschiedenis, Topografie - Aantal: 4 - Boek

Volledige titel; Chronyke van Vlaenderen - vervattende, haere vindinge, naem, eerste apostelen van het christen geloof, haer eerste bestierders, fondatien en stichten. Als ook, eene generaele beschryvinge van g'heel haer bestreck, steden, casteelen, heerlykheden, revieren, staeten [...].

Collatie; (46), xc, 540, (14); (32), 612, (20); (32), 504; (2), 505-1158, (28) pp.

Conditie; Halflederen banden in zeer goede staat. Drie delen in vier banden. Een band mist wat leder aan de onderzijde van de rug, verder in uitstekende staat.
Geïllustreerd met twee gegraveerde frontispieces door N. Heylbrouck naar J.C. De Cock en R. van Orley, en een uitslaande kaart van Vlaanderen door Peeters. Diverse gravures in de tekst. Mist de gravure van Brugge (als bijna altijd). Fraaie set.


Nicolaas Despars (1522-1597) was burgemeester van Brugge en historicus.
Despars behoorde tot de familie Despars, een vooraanstaande Brugse familie, bedrijvig in de internationale handel, die adellijk was geworden. Hij behaalde het diploma van meester in beide rechten en erfde de adellijke titel en heerlijkheden die aan de familie toebehoorden. Dit hield onder meer in dat hij het kasteel Ten Berghe bezat en heer van Koolkerke was.
Zijn werk bleef lang in handschrift, maar werd niettemin geraadpleegd door latere kroniekschrijvers en historici. Voor zijn kronieken maakte Charles Custis in de achttiende eeuw uitgebreid gebruik van het werk van Despars.
De Brugse stadsdrukker Andreas Wyts gaf tussen 1726 en 1736 de 'Chronyke van Vlaenderen' van Despars uit,

Kavelgegevens
Object
Boek
Aantal boeken
4
Onderwerp
Geschiedenis, Topografie
Auteur/ Illustrator
N. Despars
Boektitel
Chronyke van Vlaenderen
Staat
Zeer Goed
Publicatiejaar oudste item
1727
Publicatie jaar jongste item
1736
Druk
Eerste druk
Taal
Nederlands
Oorspronkelijke taal
Ja
Uitgever
Brugge, Andreas Wydts
Band
Halfleer
Aantal pagina‘s.
2574
Afmetingen
34×22 cm
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
of Inloggen