Tafellamp, Two heavy-duty metal gilded table lamps with pillars as decoration - Regency

Omschrijving
Tafellamp, Two heavy-duty metal gilded table lamps with pillars as decoration - Regency
Frankrijk - 1950-1999 - Messing, Metaal

In goedwerkende staat en in een goede vintage conditie, twee prachtige chique zwaar uitgevoerde metalen vergulde tafellampen met als decoratie Korinthische of Composiet zuilen, zie aan het eind van de serie foto's enkele voorbeelden.

Afmetingen: Totale hoogte 80 cm. Lampenkap hoogte 25,5 cm x diameter 40 cm.

Lichtbron: De twee E27 gloeilampen zitten niet bij deze kavel. Beide hoge tafellampen hebben een aan en uit schakelaar.

Gewicht: Ca. 6,4 kg.

Achtergrondinformatie:
Een composietzuil, of de composiete orde, is een bouworde, een eigen ontwikkeling van de Romeinse bouwkunst en is een van de latere bouwstijlen. De orde is een samenstel van de Ionische en de Korinthische orde: een deel van de Ionische en een deel van de Korinthische kenmerken worden overgenomen. Dit is duidelijk op te maken uit het kapiteel, waarin de acanthusbladeren van de Korinthische orde met de voluten van de Ionische orde zijn gecombineerd (ook wel composietkapiteel genoemd, tevens voluutkapiteel).

Wegens zijn sierlijke en elegante uiterlijk was het een geliefkoosde bouwstijl. De Romeinen mengden deze stijlen bij voorkeur bij triomfbogen, zoals de triomfboog van Titus (een van de vroegste toepassingen op een openbaar gebouw). Later werd de composiete orde vooral in de architectuur van de renaissance en het classicisme toegepast. De composiete orde is momenteel nog te zien bij veel stadhuizen, bijvoorbeeld dat van Brugge.

Net zoals de Toscaanse zuilenconstructie rust de composietorde op een plinthe (onderplaat) en een torus (bolronde plaat), waarmee de Romeinse invloed aangetoond kan worden. Bron: Wikipedia.

Conditie in overeenstemming met de leeftijd en gebruik, met enkele gebruikssporen zoals vlekjes, krasjes, lakbeschadigingen. Op de lampenkappen zitten enkele minuscule vlekjes.

Bekijk goed de foto's voor een juist beeld van het aangeboden kavel.


Wordt goed verpakt en per aangetekend verstuurd via PostNL Pakketservice, binnen en buiten Nederland. Bezoek ook onze Catawiki pagina catawiki.grooveydesign.nl met andere vintage kavels.

Kavelgegevens
Object
Tafellamp, Two heavy-duty metal gilded table lamps with pillars as decoration
Materiaal
Messing, Metaal
Model / Naam
Korinthische zuilen
Stijl
Regency
Geschatte periode
1950-1999
Land van herkomst
Frankrijk
Staat
Goede staat - gebruikt met kleine tekenen van ouderdom en vlekjes
Afmetingen
80×40×0 cm
Gewicht
6,4 kg
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
of Inloggen