Waffen SS; Lot met twee uitgaven door SS Generaal Felix Steiner - 1958/1963

Omschrijving
Waffen SS; Lot met twee uitgaven door SS Generaal Felix Steiner - 1958/1963
Felix Steiner schrijft over zijn loopbaan bij de Waffen SS o.a zijn tijd bij de SS-Division Wiking.

Kavel bevat :

1. Felix Steiner - Die Freiwilligen: Der Waffen-SS Idee und Opfergang - Preuss. Oldendorf, K.W. Schütz KG, 1958 - 392 pp. - Gebonden met stofomslag - Afmetingen: 20,8 cm x 15 cm.

Conditie: goede/nette staat.

2. Felix Steiner - Die Armee der Geächteten - Göttingen, Plesse Verlag, 1963 - 352 pp. - Gebonden met stofomslag - Afmetingen: 21 x 15 cm.

Conditie: goede/nette staat.

Twee boeiende titels geschreven door SS-Obergruppenführer en General der Waffen-SS Felix Steiner betreffende zijn ervaringen bij en de inzet van de Waffen SS.

Hij beschrijft o.a zijn tijd bij SS-Division Wiking.


¶ "Felix Steiner (Stallupönen, 23 mei 1896 – München, 12 mei 1966) Na de Eerste Wereldoorlog sloot Steiner zich aan bij het Vrijkorps en later bij de Reichswehr. In 1933 was hij opgeklommen tot de rang van majoor. In 1935 werd hij lid van de SS. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog, leidde hij een SS-divisie tijdens de Poolse veldtocht en de Slag om Frankrijk.

Na deze operatie werd hij door de Reichsführer-SS Heinrich Himmler benoemd tot commandant van de pas opgerichte SS-Division Wiking. Deze divisie bestond uit niet-Duitse vrijwilligers uit Nederland, Vlaanderen en de Scandinavische landen.

Toen de oprichting van de Wiking-divisie voltooid was, werd Steiner in 1941 gepromoveerd tot commandant van het III. SS-Panzerkorps.

In januari 1945 werd Steiner opgeroepen om te helpen bij de verdediging van Duitsland tegen geallieerde en Sovjettroepen. Toen het Rode Leger onder leiding van Georgi Zjoekov op 21 april 1945 door de Duitse verdedigingslinie te Seelow brak, kreeg Steiner het directe bevel van Adolf Hitler om met de restanten van zijn legergroep de noordelijke flank van de oprukkende Sovjets aan te vallen. Steiner overwoog het plan, maar besloot dat de uitvoering ervan onmogelijk was. Toen zijn mededeling de Führerbunker in Berlijn bereikte, werd Hitler razend en riep hij tijdens een stafvergadering dat de oorlog nu definitief verloren was.

Na de oorlog stond Steiner terecht tijdens de Processen van Neurenberg, maar werd vrijgeproken. Zijn laatste levensjaren besteedde hij aan het schrijven van zijn memoires en van diverse boeken over de oorlog. Steiner stierf op 12 mei 1966."

(totaal 2)


Wordt aangetekend verstuurd.

Kavelgegevens
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 65.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
of Inloggen