Zaagklok - Brons, Koper - Midden 20e eeuw

Omschrijving
Zaagklok - Brons, Koper - Midden 20e eeuw
Mechanisch - 1 dag-uurwerk - Geen

Deze zeldzame bronzen/koperen staande zaagklok (Engelse makelij??) van de vijftiger jaren(?) is in goede en werkende staat, maar loopt te langzaam. Dit zal kunnen worden bijgesteld. De klok wordt niet aangedreven door gewichten of veren, maar door zijn eigen gewicht. Dat maakt deze klok zeer bijzonder. De tik is zacht en rustig. In de klok zit een tandwiel, dat grijpt in de vertanding van een pilaar (de zaag!), waardoor hij op zijn eigen gewicht loopt. Tijdens de gang zakt het totale uurwerk, net als bij een gewichtenklok het gewicht. Om de klok te laten lopen, moet eens per etmaal het hele uurwerk voorzichtig omhoog worden getrokken langs de pilaren. Een sleutel is niet nodig.
Door de doorzichtige glazen wijzerplaat, met hand geverfde witte cijfers en minutenring (tegen een zwarte achtergrond), is de langzaam bewegende slinger, bestaande uit 2 koperen bollen (boven en onder) en het anker rad zichtbaar. Het gewicht van de klok is ca 1100 gram, hoogte is 26 cm; breedte 10,3 cm en diepte ca 5,2 cm.
De klok kan worden afgehaald in Surhuisterveen (NL), maar ook goed verpakt en aangetekend worden verstuurd tegen geldend tarief van Postnl.

Kavelgegevens
Aantal objecten
1
Object
Zaagklok
Materiaal
Brons, Koper
Uurwerkmechanisme
Mechanisch
Gangreserve
1 dag-uurwerk
Slag
Geen
Geschatte periode
Midden 20e eeuw
Land van herkomst
Engeland?
Staat
Goede staat - gebruikt met kleine tekenen van ouderdom en vlekjes
In werkende staat
Ja
Gewicht
1100 g
Hoogte
26 cm
Diepte
5,2 cm
Breedte
10,3 cm
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 65.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
of Inloggen