Bijbel - Den Gheheelen Bybel Inhoudende het oude ende nieuwe Testament. - 1548

Omschrijving
Bijbel - Den Gheheelen Bybel Inhoudende het oude ende nieuwe Testament. - 1548
Bijbels - Aantal: 1 - Beperkte oplage - Boek

Den Gheheelen Bybel Inhoudende het oude ende nieuwe Testament/ Met grooter naersticheyt ende arbeyt nu corts in duytsche van nyews overghestelt wt den Latijnschen ouden text. Louvain, B. van Grave, 1548, geen pagina nummering, met een aantal houtsnedes in de tekst, gedeeltelijk door H. HOLBEIN.
17e eeuws leren band met sloten, folio. (Boekblok vlekkerig, voornamelijk in de lagere marge (eerste katernen erger); 4e blad met latere annotaties, nieuwe schutbladen met een paar kleine bibliotheekzegels en uitgebreide 17e eeuw annotaties op verso eerste blanco pagina, titelpagina hersteld en opgeplakt, een paar bladen afgesneden in buitenmarge, de pagina van Daniël 9 heeft een cut-out van 10x3 cm. zie de foto. Verder is het boekblok compleet, en onbeschadigd, een zeldzaamheid voor een vroeg 16e eeuwse Bijbel. De band is beschadigd, gescheurd op de kneep, en de bovenzijde van de rug mist een stuk.)

Uiterst zeldzame eerste druk van de "Leuvense bijbel", vertaald vanuit de Vulgaat door Nicolaes van Winghe.

"De theologen aan de hogeschool van Leuven kregen de opdracht van de landsregering een nieuwe Latijnse tekst van de Vulgaat gereed te maken. Nicolaes van Winghe, regulier kanunnik van het Augustijner klooster te Leuven, werd belast met de vertaling van de Vulgaat in het Nederduits, d.w.z. in het Brabants. In de voorrede wijst Nicolaas van Winghe er op, dat er vele valse bijbels vol met fouten waren verschenen, en dat het doel van zijn uitgave was 'valsche en incorrecte Bibelen uytter lieden handen te nemen'. Deze bijbel moest dus de plaats innemen van de Liesveldt- en de Vorstermanbijbel, die door vele Katholieken werden gelezen." (Poortman).

Darlow/ Moule 3287; Poortman I, p.122-124.

Kavelgegevens
Object
Boek
Aantal boeken
1
Onderwerp
Bijbels
Auteur/ Illustrator
Bijbel
Boektitel
Den Gheheelen Bybel Inhoudende het oude ende nieuwe Testament.
Staat
Redelijk
Publicatiejaar oudste item
1548
Druk
Eerste druk
Taal
Nederlands
Oorspronkelijke taal
Ja
Uitgever
Louvain, B. van Grave
Band
Leder
Extra's
Beperkte oplage
Aantal pagina‘s.
800
Afmetingen
31×20,5 cm
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 65.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
of Inloggen