Friedrich II. von Hohenstaufen - De Arte Venandi cum Avibus - 1969

Omschrijving
Friedrich II. von Hohenstaufen - De Arte Venandi cum Avibus - 1969
Geïllustreerd, Natuurlijke historie, Ornithologie, Sport, spellen en tijdverdrijf - Aantal: 2 - Beperkte oplage - Manuscript

De Arte Venandi cum Avibus (De kunst van het jagen met vogels),
Valkenboek
Is een 13e-eeuws geïllumineerd Latijns manuscript geschreven door keizer Frederik II (ca. 1245). Het geldt onder valkeniers nog steeds als een standaardwerk, om de nauwgezetheid, volledigheid en autoriteit. Het is een natuurwetenschappelijk werk van hoog niveau: het onderwerp is wetenschappelijk, systematisch benaderd.

Frederik was vermoedelijk in 1230 al aan het boek begonnen, het is de vrucht van tientallen jaren studie. Hij is de eerste auteur die de vogelwereld tot onderwerp van wetenschappelijke studie maakt, een waar natuurwetenschapper en hij kan gelden als grondlegger van de moderne ornithologie.

Er zijn van het valkenboek meerdere handschriften en twee vroege drukken bewaard gebleven. Het originele 'pronkexemplaar is vermoedelijk verloren gegaan bij de belegering van Parma in 1248. Een kopie die zijn zoon Manfred van de twee kolommen 111 folia perkamenten codex had laten maken, het bevindt zich in de bibliotheek van het Vaticaan. Dit manuscript over de valkenjacht bevat, duidelijk gemarkeerde, toevoegingen van de hand van Manfred en meer dan 500 afbeeldingen van verschillende vogels die door de gedetailleerde weergave, tot in de pluimage aan toe, worden beschouwd als een essentieel onderdeel van het boek.

(informatie van Wikipedia)

De case heeft op de achterkant een kleine beschadiging, verder is het boek in prima conditie met de te verwachten gebruikssporen.
Het zal zeer zorgvuldig verpakt worden en met extra verzekering worden verzonden.

Kavelgegevens
Object
Manuscript
Aantal boeken
2
Onderwerp
Geïllustreerd, Natuurlijke historie, Ornithologie, Sport, spellen en tijdverdrijf
Auteur/ Illustrator
Friedrich II. von Hohenstaufen
Boektitel
De Arte Venandi cum Avibus
Staat
Goed
Publicatiejaar oudste item.
1969
Druk
Eerste druk in dit formaat
Taal
Duits, Latijn
Oorspronkelijke taal
Ja
Uitgever
Akademische Druck- u. Verlagsanstalt (ADEVA) - Graz, Austria
Band
Mix / Meerdere
Extra's
Beperkte oplage
Aantal pagina‘s.
175
Afmetingen
38×26 cm
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 65.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
of Inloggen