HAG H0 - 181 - Elektrische locomotief - Re 4/4 - BLS

Omschrijving
HAG H0 - 181 - Elektrische locomotief - Re 4/4 - BLS
DC - Gelijkstroom/Analoog - Nieuwstaat - In originele verpakking

HAG H0 - 181 - Elektrische locomotief - Re 4/4 van de Berner Alpenbahngesellschaft (BLS)
Met originele verpakking en boekje
Bedrijfsnummer 162

Bruine kleurzetting met metaal grijs dak
Donker grijs onderstel

Getest op functies
Geen breuk of lakschade

Zie foto's voor een mooie indruk

Bouwserie Re 4/4
De bouwserie Re 4/4 is in opdracht van de Zwitserse Berner Alpenbahngesellschaft Bern–Lötschberg–Simplon (BLS) gebouwd door SLM en BBC. Vanaf 1964 werden de eerste 5 machines afgeleverd als Ae 4/4 II met de bedrijfsnummers 261 t/m 265. Na veranderingen in de aandrijving werden deze machines als Re 4/4 aangeduid. Vanaf 1992 zijn de locomotieven ingedeeld als bouwserie Re 425. De Re 4/4's kunnen een 630 ton trein op een helling van 26 ‰ nog met 80 km/h trekken.

Ontwikkeling en bedrijf
De bouwserie Re 4/4 is een afgeleide van de Bouwserie Ae 4/4. Door het succes van de Ae 4/4 besloot de BLS voor de ontwikkeling van de Ae 4/4 II (welke na aanpassing van het drijfwerk, ingedeeld werd als Re 4/4). In 1962 werden 2 prototypes besteld, de 261 en 262. De eerste 5 machines werden in 1964 afgeleverd, waarbij de eerste 2 prototypes het eerst werden afgeleverd. Bij deze 2 locs bleek dat er mankemenenten aan de luchtventilatieroosters waren. De lange lamellen hiervan bleken bij het rijden te rammelen en veroorzaakten daardoor veel herrie. De roosters werden daarom al na een week aangepast en versterkt. De aanpassing werd tevens doorgevoerd bij de andere 3 machines die nog in aanbouw waren. Ook bleek de ontbrekende meertreinenbesturing een gemis te zijn, waardoor men van de nog in aanbouw zijnde locomotieven besloot om deze daar alsnog mee uit te rusten.

Een andere verbetering was de inbouw van een andere transformator waarmee betere prestaties behaald werden. Ook deze werden bij de nog 3 in aanbouw zijnde locomotieven ingebouwd. Na levering van de eerste 5 locomotieven bleek dat deze niet in aanmerking kwamen om in de klasse R ingedeeld te kunnen worden. [1] Deze tegenvaller voor de BLS, had tot gevolg dat bij de volgende bestelling de veren aangepast werden, zodat de locomotieven als bouwserie Re 4/4 ingedeeld konden worden. Ook bij de reeds in gebruik zijnde Ae 4/4 II locs (de eerste 5), werd deze veer-aanpassing doorgevoerd zodat ze tevens als bouwserie Re 4/4 ingedeeld konden worden.

Tot aan 1983, volgden er nog een aantal bestellingen. Daarbij werden telkens verbeteringen aangebracht. Vanaf de locomotief met bedrijfsnummer 174, werd de behuizing aangepast waardoor de locomotief 37 cm langer werd. In totaal werden 35 stuks van deze locomotieven gebouwd.

Kavelgegevens
Aantal items
1
Type
Elektrische locomotief
Merk
HAG
Spoorwegmaatschappij
BLS
Schaal
H0
Catalogus Nummer
181
Stroomvoorziening
DC - Gelijkstroom
Aansturing
Analoog
Staat
Nieuwstaat
Verpakking
In originele verpakking
Meer informatie
Re 4/4
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 65.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
of Inloggen