Boudewijn Büch - Origineel typoscript - 1986

Omschrijving
Boudewijn Büch - Origineel typoscript - 1986
Literatuur, Topografie - Aantal: 1 - Manuscript

Uniek, origineel typoscript over Enno Endt, Rob Schouten en Sybren Polet.

Origineel typoscript van Boudewijn Büch, getypt op de electrische typemachine. Drie bladen, aan één zijde betypt. Op kopijpapier van Het Parool.

Met 17 handgeschreven correcties, doorhalingen, verbeteringen en typografische aanwijzingen door Büch zelf. Ook met diverse zetaanwijzingen van iemand van de krant.

Venijnige column waarin drie collega-auteurs het moeten ontgelden. Enno Endt neemt afscheid van de universiteit en wordt door Büch beticht van luiheid: 'Enno Endt wás een briljant docent, een aardige man, als ik mij niet vergis, maar als hij nu uitgerekend zélf over luiheid begint... De bibliografie die de bezorgers van het afscheidsboekje bezorgden (zij werd samengesteld door Tom van Deel, Jan Fontijn en Lieneke Frerichs) laat op pijnlijke wijze zien hoe je in Nederland geëerd kan worden door een boekje met essays - zo groot is het totale oeuvre van endt - te publiceren. Over Rob Schouten: 'Het was zo'n aardige jongen, die Rob, in het begin. Totdat hij in jury's ging zitten, zijn hand overspeelde en... writer in residence mocht worden. Praal-, kwaak- en zelfzucht worden beloond. Het is treurig maar waar'. En over Sybreb Polet: 'Die procedeerde en procedeerde maar tegen het Fonds der Letteren. Het Fonds meende op een gelukkig moment dat Polet, omdat er zo weinig uit zijn vingers kwam, niet meer kon rekenen op een heel jaar Fonds-geld. Hij kreeg een beetje minder en ik zou, in zijn geval, dolblij zijn geweest. Polet niet. Die meende dat luiheid beloond moet worden. Ofschoon Gerrit Komrij de nietsnutterij en de literatuurderij van Polet definitief aan de kaak stelde, heeft ook dát niets geholpen'.

Het stuk zou volgens een aantekening van iemand van de krant gepubliceerd worden in Het Parool van 19 september 1986.

Kavelgegevens
Object
Manuscript
Aantal boeken
1
Onderwerp
Literatuur, Topografie
Auteur/ Illustrator
Boudewijn Büch
Boektitel
Origineel typoscript
Staat
Goed
Publicatiejaar oudste item
1986
Druk
Eerste druk
Taal
Nederlands
Oorspronkelijke taal
Ja
Aantal pagina‘s.
3
Afmetingen
29,6×21 cm
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 65.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
of Inloggen