Justus Lipsius - De constantia - 1591

Omschrijving
Justus Lipsius - De constantia - 1591
Filosofie - Aantal: 1 - Boek

Volledige titel; De constantia libri duo, qui alloquium praecipue continent in publicis malis.

Collatie; (14), 119, (8) pp.

Conditie; Eenvoudige omslag van oud gemarmerd papier. Titelpagina en schutblad met aantekeningen en eigendomskenmerken in een oude hand. Ezelsoren, die van pp. 1-24 vergaan zijn (geen tekstverlies). Wat vlekkig en beduimeld, een net exemplaar van deze zeer vroege editie.

¶ Justus Lipsius, eigenlijk Jodocus Lips, (Overijse, 18 oktober 1547 – Leuven, 23 maart 1606) was een Zuid-Nederlandse humanist, filoloog en historiograaf.
Lipsius studeerde aan de katholieke Universiteit Leuven en doceerde in het lutherse Jena en in het calvinistische Leiden. Uiteindelijk koos hij tegen het geweld van de Tachtigjarige Oorlog en zou hij het voortduren van de Spaanse heerschappij over de Nederlanden verkieslijker achten dan langdurige oorlog en opstand. Daarom eindigde hij weer als docent in Leuven aan de "katholieke" kant. Zijn voornaamste werk is De Constantia (1584), waarmee hij het stoïcisme nieuw leven inblies.
In het zwaar geteisterde Leiden heeft Willem van Oranje ter compensatie van het verlies van de toegang voor protestanten tot de belangrijke Leuvense Universiteit, in 1575 de Universiteit van Leiden gesticht. De leerstoelen ziet hij graag bezet door prestigieuze geleerden. Lipsius wordt met open armen - en een vorstelijk salaris - onthaald. Lipsius woonde aan de Breestraat 55. Een van zijn leerlingen die bij hem in huis woonde, was de jonge prins Maurits.
De aangeboden editie uit 1591 is de 5e druk van zijn belangrijkste werk.

Kavelgegevens
Object
Boek
Aantal boeken
1
Onderwerp
Filosofie
Auteur/ Illustrator
Justus Lipsius
Boektitel
De constantia
Staat
Goed
Publicatiejaar oudste item
1591
Druk
Herdruk
Taal
Latijn
Oorspronkelijke taal
Ja
Uitgever
Ex Officina Plantiniana / F. Raphelengius, Lugdunum Batavorum
Band
Zachte kaft
Aantal pagina‘s.
141
Afmetingen
16×10 cm
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 65.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
of Inloggen