Johannis van Zyl en Jan Schenk - Theatrum Machinarum Universale of groot algemeen Moolen-Boek - 1734

Omschrijving
Johannis van Zyl en Jan Schenk - Theatrum Machinarum Universale of groot algemeen Moolen-Boek - 1734
Techniek, Topografie, Wetenschap (algemeen) - Aantal: 1 - Boek

Zeldzame eerste editie van spectaculair boek over molens.

Volledige titel; Theatrum Machinarum Universale of groot algemeen Moolen-Boek behelzende de beschryving en afbeeldingen van allerhande soorten van moolens, der zelver opstallen en gronden; [...] nevens eene naauwkeurige verbeelding in verscheidene platen van de Amsterdamsche modder-moolens (...) in't koper gebragt door Jan Schenk. I. Deel.

Collatie; (10), 18, (+gravures) pp.

Conditie; Originele lederen band op 10 ribben gebonden en gestempelde versiering. Versiering op het voorplat vervaagd. Band wijkend (door het folioformaat) en met slijtage langs de randen en beschadiging boven aan de rug. Inhoud in goede staat alleen enkele platen met vochtvlek en her en der wat beduimeld, gerepareerd en verkleurd.. Met 54 (van 56) groot formaat kopergravures waarvan diverse gevouwen, Plaat III is in kopie meegebonden, plaat XXV mist. Inclusief gegraveerde Lauwre-Crans voor Cornelis Cornelisz. van Uytgeest uitvinder van de houtzagerijmolens, zonder de vaak toegevoegde 6 supplement-afbeeldingen "Tabula".
Let wel; het hier vermelde 1. deel is alles verschenen want feitelijk is deel 2 het in 1737 zelfstandig verschenen boek specifiek over waterwerken, sluizen etc.

¶ Het boek beschrijft de Nederlandse molenbouwkunst en beklemtoont de mathematische precisie die essentieel is in zijn beroep. Verschillende molentypes worden beschreven en in detail uitgetekend. Jan Schenk maakte de xx dubbelbladige kopergravures met oog voor technische, wiskundige en architecturale details.
Een beroemd boek uit de hoogtijdagen van de Nederlandse

Kavelgegevens
Object
Boek
Aantal boeken
1
Onderwerp
Techniek, Topografie, Wetenschap (algemeen)
Auteur/ Illustrator
Johannis van Zyl en Jan Schenk
Boektitel
Theatrum Machinarum Universale of groot algemeen Moolen-Boek
Staat
Zeer Goed
Publicatiejaar oudste item
1734
Druk
Eerste druk
Taal
Nederlands
Oorspronkelijke taal
Ja
Uitgever
Petrus Schenk, Amsterdam
Band
Leder
Aantal pagina‘s.
138
Afmetingen
54×35 cm
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 65.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
of Inloggen