Groot armillarium - verchroomd messing op houten voet

Omschrijving
Groot armillarium - verchroomd messing op houten voet
Tweede helft 20e eeuw

Een impossant tafelstuk en eye-catcher voor ieder interieur, deze grote armillairsfeer.
Op een ring: a Paris chez G. Gobillea P ache Royalle.
De armillary sphere is ca. 52cm hoog, en de sphere is 36cm breed, gewicht circa 3,5 kilogram.
De conditie van dit stuk is uitstekend, paar plekjes zie de foto's. Het materiaal is verchroomd messing op een houten voet.
wordt aangetekend verzonden

Armillarium
Een armillarium of armillairsfeer is een hemelbol voorzien van metalen ringen die de belangrijkste cirkels van de hemel voorstellen. Het armillarium is uitgevonden door Eratosthenes in 255 v.Chr. De naam van het instrument komt uit het Latijn, armilla, wat armband betekent. Meestal wordt de aarde, maar later de zon, in het midden van metalen cirkels geplaatst. De vlakken van de horizon, de meridiaan en de hemelequator worden door vaste cirkels voorgesteld. Het armillarium is ontworpen als instrument om positie of tijd te bepalen.
Wetenschappers uit de Renaissance lieten zich graag afbeelden met een armillarium, als symbool van wijsheid en kennis. In de christelijke iconografie is een armillarium het attribuut van de Astronomie, één van de Zeven vrije kunsten en een symbool voor het heelal. Het instrument staat afgebeeld op de vlag van Portugal. (Bron: Wikipedia)

Kavelgegevens
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 65.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
of Inloggen