Old & rare; Marc Antoine Le Grand - 't Leven van den Weereldberuchten Kapitein der Moordenaren Louis Dominique de Cartouche - 1735

Omschrijving
Old & rare; Marc Antoine Le Grand - 't Leven van den Weereldberuchten Kapitein der Moordenaren Louis Dominique de Cartouche - 1735
Zeldzaam volksboek uit 1735 over een beruchte en populaire struikrover. Met het gegraveerde portret van Cartouche.

Marc Antoine Le Grand - 't Leven van den Weereldberuchten Kapitein der Moordenaren Louis Dominique de Cartouche. Behelsende een verhaal van deezelfs Afkomst, Opvoeding, Ongehoorde Gaauwdieveryen, Gevangenneming, verwonderens waardige Uitbreking der Gevankenis, zeldsame Verdediging, en daar op gevolgde Bekering en Executie binnen de Stad van Parys - Amsterdam, Johannes de Ruiter, 1735 - 4e druk - 122 pp. - Halfleren band - 16 x 9,7 cm.

Conditie: Goed. De illustraties zijn wat grijs.

De schrijver heeft humor en is ongetwijfeld een vrijdenker. Een interessante en vooral ook leerzame geschiedenis!

Met het gegraveerde portret van Cartouche door A.van Buysen én 9 van de 10 gegraveerde anonieme illustraties. Wat inhoud en stijl betreft is dit beslist geen prul. Het is een goed leesbaar, objectief en soms filosofisch verslag van de opkomst en ondergang van een berucht zakkenroller en struikrover. Cartouche werd de aanvoerder van een grote roversbende, waarvan de leden overal in de bovenwereld waren geïnfiltreerd. Zijn carrière begon op een Jezuïtencollege en eindigde op het schavot.

In 1731 is al een (3e?) druk bij Johannes de Ruiter verschenen. Daarvan is 1 exemplaar in de grote Nederlandse bibliotheken, evenals van deze 4e druk bij Johannes de Ruiter en Geert(r)ui de Ruiter.

Kavelgegevens
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
of Inloggen