Twee wayang kulit poppen Sumbadra en Arjuna - Midden Java - Indonesië

Omschrijving
Twee wayang kulit poppen Sumbadra en Arjuna - Midden Java - Indonesië
Midden 20e eeuw - goede conditie

Antieke Wayang (of Wajang) kulit - Midden Java - Indonesie
Set van man en vrouw gebruikt in het Wayang schimmenspel. Links vrouw Sumbadra en haar man Arjuna, figuren uit het Mahabharata, Midden-Java. Handbeschilderd leer. Signatuur in de voet: HARJUNA. De Dalang, poppenspeler en stemimitator beweegt ze met de stokjes en geeft vertellingen (heldendichten) weer waar het volk zich aan vergaapt, ook vandaag de dag nog. De 'stokjes' zijn ingenieus gemaakt van Karbauhoorn.
DE LAATSTE 3 FOTO'S GEVEN EEN IMPRESSIE VAN HET SPEL VOOR EN ACHTER DE SCHERMEN.
Formaat: man: 68 cm (totaal), 44 cm (zonder stokjes).
Formaat: vrouw: 50 cm (totaal), 32 cm (zonder stokjes).

Algemene info:
In het Javaans betekent wayang letterlijk "schaduw" of "schim". De afgeleide betekenis van dit woord is een bepaalde vorm van poppenspel, waarin gebruik wordt gemaakt van schaduw- of lichteffecten.
Sinds 2003 staat Wajang Kulit vermeld op de UNESCO lijst van meesterwerken van het orale en immateriële erfgoed van de mensheid.
Bij wayang kulit ( letterlijk: leren poppen) worden tweedimensionale poppen — met de hand gemaakt van buffel- of geitenhuiden — gebruikt als perkamenten poppen met beweegbare armen. Een wayang kulit-pop heeft een zeer gestileerde menselijke vorm.

Kavelgegevens
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 65.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
of Inloggen