Uniek; Het Persoonlijk Archief van Marcus A. Heeresma

Omschrijving
Uniek; Het Persoonlijk Archief van Marcus A. Heeresma
Enorme verzameling manuscripten, correspondentie en de typemachine van "de Nederlandse Charles Bukowski" - museale collectie!

Marcus A. Heeresma - Persoonlijk archief met enorme hoeveelheid (ca. 90 kilo) manuscripten, correspondentie, documenten, koffer en typemachine. Naar schatting meer dan 10.000 vellen papier.

Sommige documenten hebben wat water (of koffie en natuurlijk drank) schade.

¶ Marcus Aurelius Heeresma, Nederlands prozaïst en dichter (Amsterdam 6.6.1936 - Amsterdam 30.4.1991). Broer van Heere en Faber Heeresma. Het schrijvend ondier of de Charles Bukowski van Nederland werd hij wel genoemd. Zes huwelijken, drank en drugs, opnames, beslagleggingen, huisuitzettingen, ondanks alles bleef hij schrijven tot hij er hij er dood bij neerviel. Door velen gewaardeerd als schrijver en dichter, door nog meer verguisd. Schrijven, zuipen en oreren, het zit kennelijk in de familie. Hij nam zijn verzameling manuscripten, correspondentie en aantekeningen altijd met zich mee in koffers en werkte het liefst tussen een lawine van deze papieren. Deze verzameling omvat vele handschriften, typoscripten (ook kopieën daarvan met correcties), correspondentie met zijn uitgevers, vriendinnen, instanties, familie (ook met zijn broer Heere). Daarnaast ook persoonlijke bezittingen: brillen, paspoorten, diploma's, agenda's, adressenboekjes en zelfs zijn rijbewijs, waarvoor hij in totaal ca, 14 jaar rijontzegging had wegens dronken achter het stuur zitten! Verder een verzameling originele foto's met stempels achterop van Eddy Postuma de Boer, Ronald Sweering, Vincent Mentzel, Franz Ypma en een originele foto van de vader van Marcus. Verder ook krantenknipsels, contracten met uitgeverijen, het familieboekje van de ouders van Marcus, correspondentie met Bert Keizer etc. Namen manuscripten: Petrus, Een man treedt aan, In 't Huis van mijn Vaders, Over vrouwen, Hoerenzoon, Lokettist, Ziekenhuis Leyenburg, el Angel, Sangres....!, Oude Poëzie, Poëzie ongepubliceerd, Privé correspondentie, Poetry International, Landgenoten, artikelen voor Penthouse, Playboy, Brief aan Margaretta, De val, Cruise, In trein van Santpoort, Reisverslag 1974, Avenida Abangay Huarez Lima, Het fort Caxias, De Chauffeur, La Luna, Jan, de Steppenjager, Play-Girl High Society, Winterse, Ontmoetingen, Kleine overloper, Portugal verslag, Verhaal, Hoeren Horse Coke & Alcohol, Vroege verhalen, Poëzie Irene, Aantekeningen Portugal, Terras aan Zee, El Pacifico, De vrouwen van het stenen dorp, Voor aan boord, etc, etc.

Marcus Heeresma heeft zijn broer Heere er altijd van beschuldigd dat die o.a. zijn manuscript van 'Een dagje aan het strand' heeft laten uitgeven onder zijn eigen naam. Het verhaal gaat dat toen Marcus in 1991 overleed, Heere met zijn zoon binnen 1 uur op de stoep van Marcus huis stond en zich met enig geweld toegang tot het huis verschafte en door de chaos met manuscripten waadde en daar het een en ander van meenam. Deze verzameling zou wellicht iets aan het licht kunnen brengen over deze aantijgingen.

Met dit materiaal zou iemand een mooi afstudeerproject of biografie kunnen maken.

Kavel wordt aangetekend en verzekerd verstuurd.

Kavelgegevens
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 65.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
of Inloggen