Wat zijn goede investeringen in 2018?

Door hun fenomenale waardestijging zijn in 2017 investeringen in cryptocurrencies zoals de Bitcoin enorm populair geworden in de beleggingswereld. Maar beleggen in de bitcoin neemt ook enorme risico’s met zich mee. Inmiddels weten we namelijk ook dat de waarde in 1 dag kan halveren. Online veilinghuis Catawiki zette voor 2018 een aantal alternatieve investeringen op een rijtje die op dit moment in de beleggerswereld aan populariteit winnen (en laten we eerlijk zijn, ook een leuker zijn dan een munt die je niet kunt vasthouden).


1. LEGO

Vorig jaar werd LEGO uitgeroepen tot het krachtigste merk ter wereld, waarbij het grote bedrijven als Google en Nike van de troon stootte. Het is echter niet enkel de merknaam die floreerde, ook de waarde van sommige LEGO-sets gingen de hoogte in.

Catawiki’s tip: “Een recent voorbeeld van een LEGO-set die de potentie heeft om enorm in waarde te stijgen is de vorig jaar uitgekomen Star Wars set ‘Millennium Falcon’. Met 7.541 stukjes is dit de grootste LEGO set ooit. Ondanks dat aan de set een prijskaartje hing van maar liefst 850 euro was deze binnen een week uitverkocht. De set wordt nu online te koop aangeboden voor gemiddeld € 1.250. Binnen een paar maanden is de waarde dus al met bijna 400 euro toegenomen. Wie weet wat de set over 5 jaar waard is."


2. Whisky

Zeldzame whisky’s beginnen populaire investeringen als goud te overtreffen. Na een aantal sterke jaren groeide de ‘Rare Whisky Apex 1000’, die de waarde van de 1.000 meest zeldzame en gezochte whisky flessen rangschikt, vorig jaar met meer dan 40%.

Catawiki’s tip: “Investeer vooral in flessen van distilleerderijen die niet meer bestaan. Verzamelaars zijn namelijk vooral geïnteresseerd in de flessen die niet meer worden geproduceerd. Daarnaast zijn ook de Japanse whisky's enorm in opkomst en een goede investering. Twee grote namen om naar uit te kijken zijn Nikka en Suntory.”


3. De ‘gewone’ oldtimer

Veel mensen denken dat het investeren in oldtimers uitsluitend iets is voor mensen met veel geld. Maar wat die mensen vaak vergeten is dat ook de ‘gewone’ auto’s in de toekomst kunnen uitgroeien tot zeer gewilde oldtimers. Zo had 40 jaar geleden niemand verwacht dat de waarde van een Volkswagen T1 busje tegenwoordig kan oplopen tot meer dan 75.000 euro.  

Catawiki’s tip: “Probeer vooral te kijken of je types kunt vinden van grote automerken die in lage aantallen zijn geproduceerd. Vooral die auto’s worden jaren later door verzamelaars gezocht. Ook auto’s met een revolutionair design kunnen later uitgroeien tot echte cultauto’s met veel waarde. Denk maar aan de Volkswagen Kever en de Citroen 2CV. ”


4. Kunst

Veilingen van kunstobjecten hebben in 2017 records gebroken. Zo werd het schilderij Salvator Mundi (Redder van de wereld) van Leonardo Da Vinci vorig jaar geveild voor het duizelingwekkende bedrag van 382 miljoen euro in New York. Dat betekent echter niet dat u ook 500 jaar moet wachten vooraleer een kunstwerk in waarde omhoog schiet. Het werk van moderne kunstenaars als Andy Warhol en Jean-Michel Basquiat halen ook gemakkelijk 85 miljoen euro op een veiling.

Catawiki’s tip: ”Hou uw ogen open voor de nieuwste street art kunstenaars en opkomende talenten, zoals bijvoorbeeld Mr. Brainwash. Door het  werk van een (nu nog) onbekende artiest te kopen zou u interessante investering kunnen doen. En als de waarde niet stijgt dan heeft u in ieder geval nog een mooi stukje kunst aan de muur hangen. Dat kun je van de Bitcoin niet zeggen.”


5. Gelimiteerde edities en zeldzame munten

Zeldzame munten verzamelen is een van de beste investeringen die u kunt doen. Misschien heeft u zelf enkele zeldzaamheden tussen uw munten zitten. Zo bracht 1 van de laatst geslagen guldens uit 2001 al eens ruim 2.000 euro op tijdens een veiling.

Catawiki’s tip: ”Interessante munten om naar uit te kijken zijn de speciale euromunten van Vaticaan, Monaco en San Marino. Deze zijn in kleine oplage geslagen en worden door veel mensen verzameld. Daarnaast zijn ook misslagen (munten met een foutje) erg interessant voor verzamelaars.”