Authentieke gangmaakmotor van kampioen Noppie Koch onder de hamer

Snelheid, glamour en gevaar zijn de belangrijkste ingrediënten van het stayeren uit de 20e eeuw. Wielrenners rijden vlak achter hun teamgenoot (de gangmaker) die op een motor rijdt en het tempo bepaalt tot maximaal 100 km/h; crashes en lekke banden kwamen geregeld voor en de races waren opwindend. Deze week veilt Catawiki de authentieke gangmaakmotor die van Noppie Koch is geweest, wereldkampioen stayeren in 1966 en 1967. De verwachte opbrengst van de motor ligt tussen de 20.000 en 25.000 euro.

Wie is Noppie Koch?
Noppie ('Nop') Koch (1932-2010) was een succesvolle, professionele wielrenner in de jaren 50. Geboren in Utrecht, op 22 maart 1932, de stad waar hij nog altijd zeer beroemd is. Zozeer zelfs dat er een standbeeld van hem is geplaatst naast Stadion Galgenwaard, het voetbalstadion in Utrecht. hij richtte zich vanaf 1955 voornamelijk op het stayeren en werd in 1959, 1962 en 1963 Nederlands kampioen in deze categorie. Na zijn actieve carrière als profwielrenner, hielp hij als gangmaker vele wielrenners naar wereldtitels. 


Specificaties en details van de motor
De grootste machines werden allemaal op maat gebouwd met motoren tot wel 2.400 cc. Het hele frame van de gangmaker is speciaal ontworpen om een grote slipstream te creëren voor een racefiets en de renner. De gangmaker die nu geveild wordt heeft een krachtige "BAC-Meyer" V twee-cilinder OHV motor. Ontworpen door de Franse Peugeot vliegtuigbouwer Louis BAC, met een 2.4 liter (150 kubieke inch) kopklepper motor met open uitlaat die ongeveer 40 pk produceert bij een toerental van 1500. Zijn magneto is goed verborgen achter de lagere carters; de olietank heeft een "infuus" van olie rechtstreeks in de carters. Dit BAC Pacing-monster is in prachtige, originele staat bewaard gebleven. De motor loopt goed en maakt een geweldig lawaai.


John Searle, motor expert Catawiki, legt uit waarom dit kavel zo uniek is: "De motor, het pak en de helm komen uit een verzameling in Nederland waar ze jarenlang onaangeroerd zijn gebleven. Na de vondst heeft men de motor een beurt gegeven en laten lopen, wat geweldig was. 

‘Hoe groter hoe beter,’ vertelt John Searle over het motorblok. ‘Maar het motorblok is slechts één onderdeel van de aantrekkingskracht van dit kavel. De historische betekenis van deze bijzondere motorfiets is uniek. En omdat Noppie Koch's helm en pak erbij zitten is dit een zeer compleet en aantrekkelijk kavel voor motorsportfans. Je krijgt maar zelden de kans om op een authentieke gangmaakmotor te bieden. Deze is in rijklare staat, heeft een boeiende geschiedenis en met het leer en de helm kun jij je ook een echte wereldkampioen wanen!’


De veiling is inmiddels gestart en duurt tot en met dinsdag 20 maart en is te bekijken via www.catawiki.nl/NoppieKoch