Catawiki veilt kunstwerk 'Ecce Homo' toegeschreven aan Murillo

Dit jaar is het 400 jaar geleden dat de Seviliaanse schilder Bartolomé Esteban Murillo geboren werd. Ter gelegenheid hiervan zoekt een van de doeken van zijn artistieke erfenis een nieuwe eigenaar.  Op vrijdag 16 maart start op Catawiki de veiling van het werk 'Ecce Homo' dat wordt toegeschreven aan Murillo en zijn atelier. Het werk heeft een geschatte van 200.000 tot 300.000 euro. Geïnteresseerden hebben tot en met 25 maart 20.00 uur de tijd om een bod te plaatsen.


Het auteurschap van dit werk is toegeschreven door professor Enrique Valdivieso, auteur van de oeuvrecatalogus van Murillo. Het is een olieverf op doek van 98 cm bij 73 cm, gedateerd tussen 1665 en 1670. Het toont Jezus Christus in een rood gewaad, met de doornenkroon, zijn handen vastgebonden met een stok vasthoudend en schuin naar beneden kijkend. Met al zijn genialiteit weet Murillo op deze manier een moment van diepe introspectie en emotie in het gezicht vast Christus op het doek te vangen. De schilder toont precies het moment waarop hij, met zijn blik naar beneden, heeft aanvaard wat uiteindelijk zijn lotsbestemming zal zijn.

"Deze Ecce Homo toegeschreven aan Murillo en zijn atelier is een prachtig voorbeeld van de techniek en stijl van de Sevilliaanse meester. Dit schilderij heeft Murillo tijdens zijn latere periode gemaakt. Het toont zijn expertise in het vastleggen van de delicate spieren van het torso met een penseelstreek. Met behulp van kleur en licht creëert hij subtiele contrasten die Jezus Christus gestalte geven”, aldus Michiel Vliegenthart, kunst expert bij Catawiki.

De Sevilliaanse meester creëerde een iconisch model, geïnspireerd op de Ecce Homo van Titiaan, die Murillo kende en die in het Prado hangt. Hij gebruikte de iconografische elementen die typerend zijn voor het afbeelden van de Ecce Homo, zoals de rode tuniek, de doornenkroon en de stok die in de handen van Jezus als scepter is geplaatst. Tegelijkertijd geeft hij zijn eigen interpretatie op het thema. Hij humaniseert het schilderij door er een object van diepe toewijding van te maken, die tot op vandaag effect heeft.

Het werk behoorde tot 1940 tot het Hertogdom van Sevilla. Tijdens de Spaanse burgeroorlog werd het schilderij in beslag genomen en bewaard in het Museo del Prado. Na de oorlog, in 1940, heeft de Algemene Commissie van de Defensie van het Nationaal Artistiek Erfgoed het kunstwerk teruggegeven aan de eigenaar, de hertog-gemalin van Sevilla, Francisco de Paula de Borbón y La Torre. Hij was de neef van koning Alfonso XIII, die toen in ballingschap was. Momenteel bevindt het schilderij zich in een privécollectie in Madrid.

Het werk heeft technische rapporten en certificaten die de authenticiteit ervan garanderen. Er werd onder meer een studie gemaakt met micro-monsters van pigmenten en het canvas van het werk dateert uit de zeventiende eeuw. Daarnaast werd een een analyse van het werk gemaakt door middel van röntgenfoto's en digitale foto's van infrarood licht en ultraviolet licht die het creatieproces en de uitgevoerde restauraties laten zien. Het heeft ook rapporten van inbeslagname en terugkeer van het werk uit het Archief van het Instituut voor Cultureel Erfgoed van Spanje (IPCE) en een certificaat van expertise gemaakt door Professor Enrique Valdivieso.

"Ongetwijfeld wordt 2018, het jaar waarop we de 400e verjaardag van zijn geboorte vieren, het jaar van Murillo. Voor ons is het een eer om deze 'Ecce Homo' van de Sevilliaanse meester op onze veilingen te kunnen aanbieden en waar iedereen van over de hele wereld met slechts een paar klikken kan aan deelnemen. We breken hiermee alle fysieke en geografische barrières en brengen de grote klassieke kunstenaars dichter bij de moderne wereld van online verkoop", voegt Michiel Vliegenthart eraan toe.

De veiling start op vrijdag 16 maart om 12.00 uur en eindigt op 25 maart om 20.00 uur. Via de volgende link kunnen de details van het werk bekeken worden en kan de veiling realtime gevolgd worden zodra deze is gestart: www.catawiki.nl/murillo