Zeldzame tekening koningin Wilhelmina geveild voor 4.200 euro

Vanavond is bij online veilinghuis Catawiki een zeer zeldzame door voormalig Koningin Wilhelmina (1880-1962) gemaakte tekening voor 4.200 euro geveild. Ondanks dat Wilhelmina tijdens haar leven meer dan 1.000 tekeningen en schilderijen heeft gemaakt komt een door haar gemaakt werk eigenlijk nooit op de markt. ‘’Omdat ze de kwaliteit niet goed genoeg vond heeft Wilhelmina in haar testament vastgelegd dat al haar tekeningen en schilderijen na haar dood vernietigd moesten worden. Aan deze wens is echter niet voldaan. Het grootste gedeelte van haar werk is namelijk nog steeds in het bezit van de familie, maar komt nooit in het openbaar’’, aldus Catawiki. De tekening in de veiling was tot voor kort volledig onbekend bij de experts en er was dan ook veel belangstelling voor de veiling. De opbrengst was dan ook bijna 2.000 euro hoger dan verwacht. 

Houtskool tekening uit 1933
De onbekende tekening die vanavon is geveild is afkomstig uit het nalatenschap van de familie van Frederika Louise Henriette van de Poll, die meer dan 125 jaar geleden hofdame was van Koningin Emma en tot 1896 ook meehielp met de opvoeding van Wilhelmina. Het gaat om een originele ingelijste tekening van Koningin Wilhelmina betreffende bomen in landschap gemaakt in 1933. De tekening is op de passe partout gesigneerd en ondertekend met 'eigen werk' en 'Een heel gelukkig nieuw jaar, van Wilhelmina 1933'. De tekening werd waarschijnlijk door Wilhelmina aan Frederika van de Poll gegeven. 

Aquarel 14-jarige Beatrix
Op dezelfde veiling was meer koninklijke kunst te bewonderen. Ook op een aquarel van voormalig koningin Beatrix kon bij Catawiki een bod worden uitgebracht. ''Het werk van Beatrix is minder zeldzaam, maar is wel erg populair onder kunstverzamelaars en daarom erg waardevol'', aldus Mark Borgman van Catawiki. De aquarel genaamd ‘Paarden in de wei’ maakte prinses Beatrix toen ze nog maar 14 jaar oud was. De aquarel werd uiteindelijk verkocht voor bijna 5.000 euro.