Originele tekeningen Suske en Wiske brengen 60.000 euro op

Een veiling met originele tekeningen van Suske en Wiske heeft gisteravond 60.000 euro opgebracht. Tijdens de online veiling bij veilinghuis Catawiki, kwamen onder andere alle 52 overgebleven pagina's van het album 'De Wervelende Waterzak' uit 1988 onder de hamer. Volgens experts een bijzonder album omdat dit het laatste verhaal is dat werd bedacht en getekend door geestelijk vader Willy Vandersteen. Naast de door Willy Vandersteen getekende pagina's kwamen er tijdens de veiling ook nog originele tekeningen van Suske en Wiske tekenaars Paul Geerts, Luc Morjaeu en Marc Verhaegen onder de hamer. De hoogste opbrengst was voor pagina 5 van 'De Wervelende Waterzak'. Deze pagina wisselde voor ruim 2.000 euro van eigenaar.    


 
Laatste album van Willy Vandersteen
Veilingmeester Rik Lok, stripexpert bij Catawiki, geeft aan dat 'De Wervelende Waterzak' een bijzonder album is in de Suske en Wiske reeks. “Wat veel mensen niet weten is dat Willy Vandersteen de albumreeks Suske en Wiske al in 1972 overdroeg aan zijn opvolger Paul Geerts. Dit betekende echter niet dat Vandersteen geheel stopte met het bedenken en tekenenen van verhalen. Incidenteel bedacht hij zelf nog verhalen, zo verscheen in 1988 het album ‘De wervelende waterzak’ dat ook geheel geschreven werd door Vandersteen. Niet geheel toevallig speelt het laatste album van Willy Vandersteen zich deels af in een scoutingskamp. Vandersteen was in zijn jeugd namelijk een fanatieke scout”, aldus Rik Lok      
 
Suske en Wiske tekenaars
Veilinghuis Catawiki ziet dat de markt voor de 'nieuwe' Suske en Wiske tekenaars ook aan het toenemen is. ''Willy Vandersteen blijft natuurlijk het meest populair onder verzamelaars, maar we zien inmiddels ook dat de opbrengsten voor tekeningen van bijvoorbeeld zijn opvolger, Paul Geerts, toenemen''. Zo haalde een originele pagina van het Suske en Wiske album 'Het dreigende dinges' uit 1985 getekend door Paul Geerts tijdens de veiling bijna 1.000 euro.