Groninger Ploeg kunstveiling bij Catawiki

De Groninger Ploeg is een bekende kunstenaarsvereniging die op initiatief van een aantal jonge Groningse kunstenaars in 1918 in de stad Groningen werd opgericht. Het werk van kunstenaars van De Ploeg staat in heel Nederland hoog aangeschreven. Zo is onder ander het Groninger Museum al vanaf de jaren '50 verzamelaar van de kunst van de ploegleden. Om de Groninger Ploeg te eren te eren organiseert online veilingplatform Catawiki uit Assen deze week een speciale Groninger Ploeg veiling. Onder de hamer komen werken van initiatiefnemers en belangrijke kunstenaars Johan Dijkstra, Jan Wiegers, Alida Pott en Jan van der Zee. Topstuk van de veiling is een groot olieverf schilderij van Jan van der Zee (1898 - 1988) dat ooit onderdeel was van een tentoonstelling in het Groninger Museum. 
De Ploeg
De Ploeg werd bijna 100 jaar geleden opgericht door een aantal jonge Groningse kunstenaars die van mening waren dat er in het noorden te weinig mogelijkheden waren om te exposeren en er te weinig ontwikkelingsmogelijkheden waren. Zij hoopten door samenwerking tentoonstellingen te kunnen organiseren van de leden en daarnaast kunstenaars en publiek kennis te laten maken met nieuwste ontwikkelingen op het gebied van kunst. De naam De Ploeg werd bedacht door kunstenaar Jan Altink. Hij oordeelde dat in Groningen ten aanzien van moderne kunst nog veel terrein moest worden ontgonnen en stelde daarom de naam De Ploeg voor.
De veiling duurt nog tot en met zondag 19 november en is te bekijken via:  www.catawiki.nl/a/115929-kunstveiling-groninger-ploeg