Veiling ter ere 40-jarig jubileum stripheld Kiekeboe

De Kiekeboes inmiddels populairder dan Suske en Wiske

Met bijna 100.000 verkochte albums per jaar is 'De Kiekeboes' (voorheen Kiekeboe) op dit moment de best verkochte stripreeks in Vlaanderen. De reeks, die wordt geschreven en getekend door Merho (Robert Merhottein), verscheen dit jaar precies 40 jaar geleden voor het eerst in de kranten 'Het Laatste Nieuws' en 'De Nieuwe Gazet'. Ter ere van dit jubileum organiseert veilingplatform Catawiki deze week een veiling die helemaal in het teken staat van de populaire antiheld Kiekeboe. Onder de hamer komen zeldzame eerste drukken, curiosa en originele tekeningen. Bijzonder is dat alle objecten in de veiling rechtstreeks uit het archief van Merho zelf komen. Topstuk van de veiling is een originele pagina van het derde Kiekeboe album 'De Dorpstiran van Boeloe Boeloe' die Merho in 1977 tekende. Veilingsite Catawiki verwacht dat de veiling in totaal 20.000 euro kan opbrengen.


Kiekeboe haalt Suske en Wiske in
Volgens Catawiki zijn Kuifje en Suske en Wiske voor verzamelaars nog altijd de meest populaire strips van Vlaanderen. Toch zijn er steeds meer verzamelaars die zich op De Kiekeboes richten waardoor de waarde van zeldzame Kiekeboe strips snel toeneemt. ''In uitstekende staat verkerende eerste drukken van de oudste Kiekeboe albums zijn tegenwoordig al gauw een paar honderd euro waard. Terwijl je deze 10 jaar geleden nog voor een paar tientjes op de kop kon tikken. Het zal echter nog wel een tijd duren voordat de waarde van zeldzame Kiekeboe albums het niveau van de zeldzame albums van Suske en Wiske heeft bereikt, maar de snelheid waarmee de waarde nu toeneemt zegt wel iets over de populariteit van de verhalen en tekeningen van Merho'', aldus Catawiki. 
 
Topstukken
Naast de originele pagina, waar al 3.000 euro op is geboden, zal er ook veel belangstelling zijn voor de in nieuwstaat verkerende eerste drukken van de eerste 2 Kiekeboe albums uit 1978. De verwachting is dat deze albums, met persoonlijke opdrachttekening van Merho, samen meer dan 1.000 euro kunnen opbrengen. Daarnaast verwachten de veilingmeesters van Catawiki een hoge opbrengst voor een klein luxe beeldje van Kiekeboe's dochter Fanny uit 1997. Het beeldje kan rond de 450 euro opbrengen. 

De veiling is inmiddels gestart en loopt tot en met zaterdag 25 november en is te bezoeken via: www.catawiki.be/a/116463-merho-kiekeboes-veiling