Iconische ANWB Harley Davidson zijspan uit 1949 onder de hamer

Motor speelde rol bij bevrijding en opbouw van Nederland na WWII

Deze week wordt bij veilingwebsite Catawiki één van de meest iconische motoren van Nederland geveild. Het gaat om een zeer zeldzame en originele ANWB Harley Davidson zijspancombinatie uit 1949. De ANWB liet vlak na de oorlog 7 van deze opvallende geel geschilderde zijspanmotoren maken om gestrande reizigers weer op weg te helpen. De motor in de veiling is 1 van de slechts 2 overgebleven exemplaren uit die tijd. Wat de zijspanmotor extra bijzonder maakt is dat het gaat om een omgebouwde legermotor die de geallieerden na de oorlog in ons land achterlieten omdat het simpelweg te duur was om ze terug te verschepen naar de VS of Canada. En omdat voertuigen vlak na de oorlog schaars waren, gebruikte de ANWB deze Harleys als basis voor hun zijspanmotoren. Catawiki verwacht dat de ANWB Harley Davidson ongeveer 50.000 euro kan opbrengen. 

Banden vullen met gras
Door de slechte wegen hadden de Harley Davidson motoren van de ANWB het vlak na de oorlog enorm druk. Daarnaast moesten de wegen-wachters vanwege een tekort aan materiaal bij reparaties vaak improviseren. De banden vormden in die tijd vaak het grootste probleem. Ze gingen makkelijk stuk en omdat bijna al het rubber in de oorlog vaak was versneden tot schoenzolen was het lastig repareren. Om die reden werden lekke banden vaak opgevuld met gras.

''De motor heeft een fantastische geschiedenis met mooie verhalen. De Harley speelde eerst als legermotor een rol bij de bevrijding van Nederland en later als wegenwachtmotor bij de wederopbouw in de jaren daarna. We verwachten dan ook belangstelling van zowel verzamelaars als musea'', aldus Catawiki. 

De veiling duurt nog tot en met volgende week dinsdag en is te bekijken via www.catawiki.nl/anwb